En japansk kult erövrar Europa

Vad bento är och hur de kan fyllas

De är extremt praktiska och gör varje lunchrast till en riktig höjdpunkt – bentolådan, en japansk matlåda. Kulten från Japan som erövrar Europa är ett omväxlande alternativ till lunchlådan med vanlig smörgås. Lådorna fascinerar oss med ovanliga utformningar. Inbyggda fack gör det möjligt att transportera maträtterna utan att maten kastas runt och blandas ihop. Det enastående med denna japanska lunchlåda är att den utlöst en riktig trend att ställa samman en sund måltid på ett dekorativt sätt. Det är en verklig inspirationskälla och för oss anledning nog att visa dig bento-matlådornas värld.

Bento – en japansk kulturhistoria

När man ser de färgglada och hypermoderna bentolådorna kan man knappast tänka sig att deras kulturella ursprung ligger mycket långt tillbaka. Redan sedan femte århundradet transporterar japanerna sina måltider i behållare med skiljeväggar. Moderna varianter består av trä, aluminium eller plast, har flera fack och ibland flera ”våningar”, ofta allt efter antal personer. Det är omöjligt att föreställa sig en vardag i Japan utan bento. De som jobbar och de som går i skolan – alla använder bento. Den praktiska behållaren har nu faktiskt utlöst en riktig mattrend, inte bara i Japan. I otaliga bloggar utbyter bento-entusiaster runtom i världen tips och metoder om hur den kultiga lunchlådan kan fyllas på ett kreativt sätt. I enlighet med det välkända mottot ”man äter med ögat också” skapas små konstverk som väcker en glad förväntan inför lunchrasten eller mellanmålet.

En konst i sig – att packa bentolådan rätt

Bentolådorna är inte bara vackra utifrån. Även deras ”innandömen” är i regel mycket attraktiva och fulla med kreativa idéer. Var och en kan fylla sin bentolåda hur tjusigt som helst, men bör följa dessa regler:

  1. Det måste vara lätt att kunna äta maten. Den bör alltså kunna ätas både med pinnar och med fingrarna. Ju naturligare maträtten är, desto bättre.
  2. Portionen bör vara liten och ingredienserna vara munsstora så att de får plats och det blir lätt att fylla lådan.
  3. Det ska finnas så många färger som möjligt i bentolådan, därför är frukt och grönsaker viktiga ingredienser.
  4. Munsbitarna anordnas efter form och färg: Runda och fyrkantiga bitar passar bäst tillsammans, liksom komplementära färger – grönt och rött, blått och orangefärgat, violett och gult.

Det finns inga gränser för kreativiteten om du följer dessa grundregler. Gurkor kan du skära till stjärnor och ris kan du forma till exempelvis lustiga djurhuvuden. Populära hjälpmedel för att ge ingredienserna ett speciellt utseende är till exempel pappersformar för muffins, kakmått och pepparkaksformar eller äggformar för stekta ägg.

Visste du?

Bentolådor är tänkta för enkla, kalla maträtter så att de passar både till sushi och vanliga smörgåsar. De har till och med speciella fack för våra Kikkoman sojasåser så att du kan smaksätta din lunch på det perfekta sättet. Nuförtiden finns det många olika och praktiska bentolådor. Följ länken för fler exempel: www.japancentre.com