Ramen blir internationell
27. Februar 2023
Ramen kom till Europa för länge sedan och har åtnjutit popularitet ända sedan dess. För många är det den japanska maten. Fler och fler restauranger erbjuder nya varianter av ramen som avviker från det japanska originalet. Men frågan är om ramen är en japansk rätt överhuvudtaget? Hur är det med resten av världen? Hur tillverkas ramen i andra kulturer? Dyk in i ramens vida värld med oss och upptäck din nya favoritramen med våra exklusiva recept.
Vad är egentligen ramen?
Om du ännu inte är bekant med ramen kanske du undrar vad som är så speciellt med hajpen kring nudelsoppan som du kan beställa överallt eller köpa färdig i mataffärer. Det speciella med den här typen av nudelsoppa är å ena sidan de speciella buljongerna, som är väsentliga smakbärare för nudlarna. Fyra typiska buljonger är:
- Shoyu: En buljong baserad på sojasås
- Shio: Huvudsakligen saltbaserad, vanligen gjord med en rejäl bas av fisksoppa
- Miso: Fermenterade sojabönor i form av en pasta utgör basene
- Tonkotsu: Kokt fläskben som blir en mjölkvit buljong
Självklart finns det många andra varianter, som ofta består av en blandning av shoyu och till exempel en kryddig kimchisås eller andra såser.
Det finns också en mängd olika alternativ för topping. Tillsammans med buljongens individuella smak skapar de mycket speciella smakkombinationer, som gör varje ramensoppa unik. Vanligt förekommande i typisk japansk ramen är nori (torkat sjögräs), menma (bambuskott), chashu (bräserad fläskmage), moyashi (sojabönsgroddar) eller tamago (mjukkokt ägg i sojasås) - för att nämna några.
Ramens historia
Ramen har fått internationell berömmelse och de flesta förknippar nudelsoppan med Japan. Men den ursprungliga ramen kommer faktiskt från Kina. Ramen, som vi njuter av den på japanska restauranger idag, fanns inte på den tiden. Idén att lägga nudlar i en soppa kom från Kina på 1800-talet. På den tiden kom många resenärer eller invandrare till Japan och tog med sig saker som kläder eller mat från sina kulturer för att sälja. China Town i Yokohama, nära Tokyo, var där nudelsoppor spred sig till Japan, eftersom Yokohama hade en stor handelshamn. Den första ramen-restaurangen i Japan öppnade 1910 i Asakusa, Tokyo. En av de mest populära ramen-varianterna, Fukuoka-ramen, kom inte till förrän runt 1950. Lite kul fakta är att det hände av en slump. En kock lät soppan koka alldeles för länge så buljongen blev vit och mjölkaktig – vilket, till hans förvåning smakade perfekt. Så därför fortsätter man laga ramen så än idag.
Under efterkrigstiden ökade konsumtionen av vete igen, vilket gjorde det möjligt för människor att göra ramennudlar. Många matstånd utomhus följde. Ramen var och är fortfarande snabbmat. Uppfinningen av snabbnudlar, som gjorde det möjligt för människor att snabbt och enkelt laga ramen hemma, startade också vid denna tid. Idag är snabbmat i form av nudelsoppor en hel livsmedelskategori och boomen verkar inte ta slut.
Bara i Japan finns det nu över 24 000 ramen-restauranger, varav hela 5 000 av dem i metropolen Tokyo.
Ramen i Europa
Ramen har blomstrat i Europa i ett eller två decennier, och trenden fortsätter. Fler och fler japanska eller japanskt inspirerade restauranger öppnar. I London har till exempel tonkotsu ramen blivit populärt, medan shoyu i Tyskland är pionjären. Men låt oss ta en närmare titt!
I Tyskland, i staden Düsseldorf, finns den berömda Immermannstrasse. På den här gatan finns det många japanska restauranger och livsmedelsbutiker eftersom det japanska samhället där är det största i Europa. Det har gjort att det har utvecklats till ett område som även lockar människor som bor längre bort. Det finns många ramen-restauranger och mataffärer som säljer snabbnudlar i olika varianter av ramen bara på denna gata. Men inte bara i Tyskland – nudelsoppor är trendiga över hela Europa. Storstäder erbjuder oändliga möjligheter att njuta av nudelsoppan, i japansk stil eller på ett modifierat sätt. Den veganska varianten av ramen är mest anmärkningsvärd i Europa. Veganism eller vegetarianism är inte en särskilt stor fråga i Japan, till skillnad från Europa. Shoyu används ofta som bas för veganska soppor.
Ramen i Asien
Många av de moderna varianterna av ramen kommer faktiskt från de omgivande asiatiska länderna. I Sydkorea, till exempel, är kimchi ramen en mycket populär rätt. Beroende på mängden tillför den rödaktiga kimchisåsen antingen en subtil eller en mer intensiv kryddighet till buljongen. En populär topping i Korea är smält ost, som blir flytande i såsen och ger en mycket speciell smak.
Thailand är känt för sin jordnötsnudelsoppa med kokosmjölk. Här används ofta tofu istället för kött, vilket är ett bra alternativ för vegetarianer och veganer. I Asien finns det även många andra varianter med till exempel risnudlar istället för vetenudlar. Tekniskt sett borde dessa egentligen inte kallas ramen. Men om vi kommer ihåg att ramen som vi känner den idag helt enkelt är resultatet av nudlar i en soppa - oavsett vilken typ av nudlar - är namnet berättigat. Den vietnamesiska nudelsoppan Pho, bestående av risnudlar, rismjöl och vatten, finns också på många europeiska menyer som erbjuder vegansk eller typisk japansk ramen.
Historien fortsätter
Sammantaget kan man säga att varianterna av ramen i allmänhet var starkt influerade av de asiatiska länderna och kom sedan till oss i Europa. Vem vet, kanske hittar du en dag typiska europeiska rätter sammanslagna i en ramensoppa på menyn. Hur som helst är det säkert att ramen är väldigt populärt globalt, som dessutom hela tiden utvecklas och återuppfinner sig självt.
I Japan har i stort sett varje ramen-restaurang sin unika buljong för att få den att sticka ut. Eftersom det är svårt att förbereda buljongen hemma skapade vi på Kikkoman en soppbas som enkelt kan göras genom att bara tillsätta kokande vatten.
Är du redan hungrig? Upptäck våra många nya ramen-recept. Förutom traditionell japansk ramen erbjuder vi vegetariska och veganska alternativ, såväl som recept med europeisk touch.
Referenser:
ramenyokocho.com/ramenhistory