Frukost med Kikkoman

10. april 2023

Matlagning med härlig mångfald

Den värmande doften av nybryggt kaffe som välkomnar en ny morgon. Det varma och fluffiga brödet som kommer färskt från ugnen och den läckra honungen, direkt från trädgården från egna honungsbin - ett scenario som får oss att börja dagen med ett leende. Detta, eller något i liknande stil är väldigt typiskt i ett tyskt hushåll. I andra europeiska länder kan det dock se helt annorlunda ut. I Storbritannien till exempel, är traditionen att äta en mycket rejäl frukost tillsammans med massor av te, medan man i Italien gärna serverar söta bakverk och espresso. Om vi istället ​​förflyttar oss så långt som till Japan så serveras det fisk och ris till frukost - förmodligen svårt att föreställa sig för de flesta av oss. Men alla våra kulturer har en sak gemensamt – en kärlek till njutbar god mat!

Det vi tar för givet idag hade en helt annan innebörd ett sekel tillbaka. Mat i allmänhet tjänade syftet att stilla hunger. Begreppet "nationellt kök" hade precis vuxit fram och dessa nationella rätter från modern tid var endast tillgängliga för medborgare i överklassen. Det fanns många anledningar till detta, en var bristen på alternativ, men det var också alldeles för dyrt för en vanlig medborgare att köpa några märkvärdiga eller speciella ingredienser. Frukostkulturen i Europa var extremt praktisk. Till exempel i Tyskland var mjölksoppa eller bröd den vanliga frukosten och fungerade ofta även som resten av dagens måltider. Kosten i Europa var i allmänhet fortfarande mycket lik medeltida normer och det fanns väldigt lite variationer bland den fattigare befolkningen, som utgjorde majoriteten av folket. Som i de flesta länder var bakverk som bröd vanliga i Frankrike. Men folk där började ändå dagen med en värmande kyckling- eller grönsakssoppa. I Norge gjorde det hårda och kalla klimatet att det helt enkelt inte fanns så mycket variation. Det var dock viktigt för norrmännen att barnen fick bra näring trots de svåra omständigheterna. De vuxna åt enkel mat, medan barnen fick en typisk, så kallad Oslofrukost i skolorna. Denna bestod av fullkornsbröd med margarin, en skiva ost, ett glas mjölk, ett halvt äpple och en halv apelsin. Storbritannien, å andra sidan, var känt redan då, precis som det är fortfarande idag för sin rejäla engelska frukost. Men landet var också känt för sin spännande matkultur. På grund av sin stora kolonialmakt var britterna de enda som hade tillgång till exotiska ingredienser och ovanliga kryddor. Men nuförtiden kan vi i Europa i allmänhet få tag i alla möjliga speciella ingredienser för att prova olika fantastiska kombinationer! Idag behöver vi inte begränsa oss, vi kan adoptera rätter från olika kulturer från hela världen. Vi kan till och med återuppfinna eller skapa nya alternativ.

Sedan digitaliseringens intåg utvecklas också våra möjligheter ännu snabbare. Det blir mer extremt och varierande än någonsin tidigare! Gränserna för traditioner bryts ner, särskilt för den yngre generationen. Sociala medier hjälper till att styra och påverka alla delar av vårt dagliga liv. Kraften och påverkan från matbloggare och Influensers är enorm, varje dag får vi nya idéer. Från olika sätt att äta, till att upptäcka inspirerande måltider. Mat spelar en viktigare roll för vårt välbefinnande än någonsin tidigare.

Det är därför frukosten – som dessutom är dagens första måltid – är helt avgörande för de flesta av oss.

Att inte fira det, med alla möjligheter som finns tillgängliga idag, vore synd, eller hur? Traditionella frukostar har fortfarande sin plats men fler och fler vill prova något nytt. De vill ha mer. Mer variation. Mer experimenterande. Mer helt enkelt!

Så uppfyll din önskan om att testa något annorlunda med vår sojasås. Mångsidighet är vår passion, så vi har skapat några nya och spännande recept till dig för en enkel men läcker tvist på din frukost. En populär trend är brunch! Så varför inte kombinera de nya recepten med en brunch hemma hos dig tillsammans med din familj eller goda vänner?

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.