Grön Mung Dal med spenat och citron
Grön Mung Dal med spenat och citron

Grön Mung Dal med spenat och citron

Total tid 1 tim. 35 Min.
25 Min. Tid för förberedelse
50 Min. Tillagningstid
20 Min. Jäsningstid

En aromatisk Dal av gröna mungbönor med spenat, morötter och tomater, uppfriskad med citron, limeskal och Kikkoman sojasås med mindre salt. Lätt och krämig, med en läcker finish i form av färsk koriander.

Ingredienser

2 Portioner

Dal:

150 g
gröna mungbönor
500 ml
grönsaksbuljong
80 g
morot
50 g
zucchini
1 msk
skirat smör (ghee)
40 g
lök, tärnad
1 
vitlöksklyfta, skivad
 ½ tsk
malen spiskummin
 ½ tsk
mald gurkmeja
 ½ tsk
mald kanel
 ¼ tsk
torkad chili
200 g
krossade tomater
50 g
babyspenat

Chapati med vitlöksolja:

2 
vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk
olivolja
80 ml
varmt vatten
150 g
vetemjöl
20 g
extra mjöl att pudra med

Ytterligare:

1 msk
citronjuice
1 tsk
limeskal
Några korianderblad
Näringsinnehåll (per portion):3.166 kJ / 750 kcal
17 gFett
30 gProtein
117 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

150 g gröna mungbönor – 500 ml grönsaksbuljong – 80 g morot – 50 g zucchini – 1 msk skirat smör (ghee) – 40 g lök, tärnad – 1  vitlöksklyfta, skivad –  ½ tsk malen spiskummin –  ½ tsk mald gurkmeja –  ½ tsk mald kanel –  ¼ tsk torkad chili – 200 g krossade tomater – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås50 g babyspenat

Koka mungbönorna i grönsaksbuljongen i 35–40 minuter. Skiva morot och zucchini. Fräs lök, vitlök, morot och zucchini i ghee i 3–4 minuter. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, kanel och chili och stek i 10–15 sekunder för att frigöra aromen. Rör ner de kokta bönorna, tillsätt sedan de krossade tomaterna och smaka av med Kikkoman sojasås med mindre salt. Sjud i 5 minuter, tillsätt sedan spenaten och koka i 1 minut.

Steg 2

2  vitlöksklyftor, fint hackade – 2 msk olivolja – 80 ml varmt vatten – 150 g vetemjöl – 20 g extra mjöl att pudra med

Blanda vitlöken med olivoljan. Tillsätt gradvis det varma vattnet till 150 g av mjölet och blanda, tillsätt sedan vitlöksoljan. Knåda degen i ca 5 minuter tills den är slät och elastisk. Låt vila i 20 minuter i en skål täckt med en fuktig trasa eller matfilm. Dela i 4 delar, forma till bollar och kavla ut tunt, pudra med resterande 20 g mjöl. Hetta upp en torr panna på medelhög värme och koka varje chapati i 20–30 sekunder per sida tills gyllene bubblor och förkolnade fläckar visas.

Steg 3

1 msk citronjuice – 1 tsk limeskal – Några korianderblad

Smaksätt dal med citronsaft och limeskal och garnera sedan med koriander. Servera med dina färska chapatis.

Tips

För en krämigare dal, tillsätt naturell yoghurt.

Recept-ID: 1598

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

150 g gröna mungbönor – 500 ml grönsaksbuljong – 80 g morot – 50 g zucchini – 1 msk skirat smör (ghee) – 40 g lök, tärnad – 1 vitlöksklyfta, skivad – ½ tsk malen spiskummin – ½ tsk mald gurkmeja – ½ tsk mald kanel – ¼ tsk torkad chili – 200 g krossade tomater – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås50 g babyspenat

Koka mungbönorna i grönsaksbuljongen i 35–40 minuter. Skiva morot och zucchini. Fräs lök, vitlök, morot och zucchini i ghee i 3–4 minuter. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, kanel och chili och stek i 10–15 sekunder för att frigöra aromen. Rör ner de kokta bönorna, tillsätt sedan de krossade tomaterna och smaka av med Kikkoman sojasås med mindre salt. Sjud i 5 minuter, tillsätt sedan spenaten och koka i 1 minut.

2 vitlöksklyftor, fint hackade – 2 msk olivolja – 80 ml varmt vatten – 150 g vetemjöl – 20 g extra mjöl att pudra med

Blanda vitlöken med olivoljan. Tillsätt gradvis det varma vattnet till 150 g av mjölet och blanda, tillsätt sedan vitlöksoljan. Knåda degen i ca 5 minuter tills den är slät och elastisk. Låt vila i 20 minuter i en skål täckt med en fuktig trasa eller matfilm. Dela i 4 delar, forma till bollar och kavla ut tunt, pudra med resterande 20 g mjöl. Hetta upp en torr panna på medelhög värme och koka varje chapati i 20–30 sekunder per sida tills gyllene bubblor och förkolnade fläckar visas.

1 msk citronjuice – 1 tsk limeskal – Några korianderblad

Smaksätt dal med citronsaft och limeskal och garnera sedan med koriander. Servera med dina färska chapatis.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.