Frågor och svar

Hur doserar man sojasås rätt?

Hur mycket soja du tar, det beror på vilken maträtt det gäller och naturligtvis på din egen personliga smak. Fördelen med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås är att du egentligen inte kan överdosera. För Kikkoman lyfter fram ingrediensernas egen smak utan att dominera. Andra sojasåser däremot, framför allt de kemiskt tillverkade, kan göra maten onjutbar med den intensiva, konstgjorda aromen.

Behöver jag salt om jag använder sojasås?

Du kan avstå helt från salt om du smaksätter din mat med soja. Soja är en perfekt saltersättning! För alla som gärna vill avstå helt från salt eller dra ned på sitt saltintag finns det Kikkoman Naturligt bryggd Less salt sojasås med 43 % lägre salthalt

Hur bör sojasås förvaras?

Bäst förvaras en öppnad flaska i kylskåpet, där sojan skyddas mot ljus och värme.

Passar sojasås bara till asiatiska maträtter?

Även om sojan har sitt ursprung Asien är Kikkoman Naturligt bryggd sojasås en allroundkrydda som passar alldeles utmärkt till de flesta maträtter. Allt från soppa till sallad, från kött- till fiskrätter och från grönsaker till pasta.

Hur känner man igen en naturligt bryggd sojasås?

Det märks på färgen, smaken och aromen. Det är förstås svårt att provsmaka i butiken, så titta noga på listan med ingredienserna. Kikkoman Naturligt bryggd sojasås består enbart av de fyra rena ingredienserna sojabönor, vete, vatten och salt och innehåller varken färgämnen eller smakförstärkare. Dessutom är den naturligt bryggd, inte kemiskt tillverkad.

Innehåller Kikkoman konstgjorda tillsatser?

Kikkomans sojasås innehåller enbart de fyra rena ingredienserna sojabönor, vete, vatten och salt. Dessa utvecklas i en naturlig bryggningsprocess till Kikkoman Naturligt bryggd sojasås. Vi tillsätter inga tillsatser alls.

Vilka sojasåser från Kikkoman är veganska?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, Naturligt bryggd less salt sojasås – 43 % lägre salthalt och Tamari glutenfri sojasås är certifierade i hela Europa med märket V-label vegan. Mer information om detta hittar du här.

Hur ser det ut med de andra såserna som inte har någon V-label vegan? Är de ändå veganska?

Även om dessa produkter inte bär någon V-label vegan är de flesta produkterna fria från animaliska ingredienser. Motsvarande information finns på respektive produktsida på Kikkomans webbplats. Vi planerar att utöka den veganska certifieringen även till de andra såserna en efter en.

Finns det någon skillnad på sojasåsen i den designade bordsflaskan och sojasåsen i den ”normala” flaskan?

Nej, det finns ingen skillnad. Båda produkterna är samma naturligt bryggda sojasås. Den har bara fyllts i olika flaskor. Den vackra bordsflaskan är inte bara en prydnad på matbordet, den gör det också trevligare att smaksätta och lättare att dosera rätt. Den designade bordsflaskan är dessutom lätt att återfylla och tål att diskas i diskmaskinen.

Är Kikkomans PET-flaskor fria från BPA?

Ja, våra PET-flaskor är BPA-fria. Detsamma gäller för vår plastfolie (portions-sachets), glasflaska, plastflaska, plastburk, plastpåse, plastdunk, plastbehållare och plastlock.

Vad är skillnaden på kinesiska och japanska sojasåser?

Kinesisk soja bryggs vanligtvis betydligt kortare tid än japansk. Dessutom har många kinesiska sojasåser en högre salthalt. Därtill kommer att en del kinesiska sojasåser är utdrygade genom att fermenterad, dvs. jäst, soja blandas med kemiskt tillverkad soja. Rätt ofta innehåller kinesisk sojasås tillsatser. 

Är Kikkomans sojasås en kinesisk sojasås?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås är en japansk soja. Men naturligtvis kan den användas till kinesiska maträtter. Den är en allroundkrydda.

Vad är det speciella med Kikkomans sojasås jämfört med andra sojor?

Fyra rena ingredienser, en naturlig bryggningsprocess och ungefär 300 olika aromämnen är hemligheten bakom Kikkoman Naturligt bryggd sojasås. Än idag bryggs den efter ett recept som är mer än 300 år gammalt.

Hur tillverkas sojasås?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås framställs efter ett mer än 300 år gammalt recept i en naturlig bryggningsprocess som tar ungefär sex månader. Sojasåsen består enbart av de fyra rena ingredienserna sojabönor, vete, vatten och salt. Inga som helst tillsatser tillsätts. Exakt vad som händer i de olika stegen i framställningen kan du läsa om här.

Vilket näringsvärde har den naturligt bryggda sojasåsen från Kikkoman?

Vår naturligt bryggda soja har följande näringsvärde per 100 ml:

Vilket näringsvärde och vilken salthalt har Kikkoman Naturligt bryggd Less salt sojasås?

Vår naturligt bryggda soja med lägre salthalt har följande näringsvärde per 100 ml:

Är naturligt bryggd soja från Kikkoman glutenfri?

Kikkoman Naturligt bryggd sojasås har en glutenhalt som ligger under detektionsgränsen på 10 ppm (enligt mätningar som utförts av oberoende institut). Vid glutenintolerans rekommenderar vi Tamari glutenfri sojasås.

Framställs Kikkomans sojasås av genetiskt modifierade sojabönor?

Kikkoman ger akt på att ingredienserna har mycket hög kvalitet och att framställningsmetoden är naturlig. Därför är alla Kikkoman-produkter som produceras i Nederländerna framställda med GMO-fria sojabönor. 

Framställer Kikkoman produkterna i Japan?

För den europeiska marknaden produceras Kikkoman Naturligt bryggd sojasås i Sappemeer i Nederländerna. Vid framställningen av den naturligt bryggda sojan används endast fyra rena ingredienser. Sojabönor köps i Brasilien, Kanada eller USA, vete odlas i Tyskland och salt och vatten kommer från Nederländerna. Sojabönor från Brasilien köps endast av leverantörer som är certifierade enligt ProTerra. ProTerra Foundation är en ideell organisation som engagerar sig för hållbarhet längs hela värdekedjan vid produktionen av livsmedel och foder. Här finner du mer information om ProTerra: https://www.proterrafoundation.org/