Skillnaderna mellan sojasåserna

Skillnader på sojasåser

Den universella smaksättaren – japansk sojasås

Japansk sojasås såsom Kikkoman naturligt bryggd sojasås har en transparent, djupt rödbrun färg och luktar angenämt kryddigt – den påminner om en vinbouquet. Smaken är riklig, fyllig, aromatisk och harmonisk. Beskaffenheten är en aning pärlande och har den alldeles speciella förmågan att kunna lyfta fram egensmaken hos grönsaker, kött och co utan att täcka över! Därför betraktas japansk sojasås vara en värdefull smaksättare – den ger helt enkelt mer smak. Kraven på framställningen av en japansk sojasås är mycket stränga. På listan med ingredienser finns det, liksom för Kikkoman naturligt bryggd sojasås, bara fyra rena ingredienser: sojabönor, vete, vatten och salt. Sojasåsen bryggs helt naturligt och klarar sig utan tillsats av konserveringsmedel, konstgjorda färgämnen eller smakförstärkare.

Ljus och mörk kinesiska sojasås

I kinesisk sojasås är halten vete i regel lägre än i japansk sojasås och delvis ingår den värdefulla säden inte alls – och det känns när man smakar på den kinesiska sojasåsen! Därför har kinesisk sojasås ett helt annat aromspektrum. Salthalten är också för det mesta betydligt större. En blick på etiketten och listan med ingredienserna avslöjar att i den kinesiska sojasåsen har det ofta tillsatts smakförstärkare, surhetsreglerande medel och konserveringsmedel. Den finns i en ljus och en mörk variant. Den ljusa kinesiska sojan har en mer tunnflytande konsistens och är lite salt i smaken. Den mörka kinesiska sojasåsen är däremot lite mer trögflytande och luktar malt. Orsaken till detta är att det för färgens och konsistensen skull blandats i socker eller sockerkulör.

Kemiskt producerad sojasås

I Kikkomans hemland Japan är den tabu, men i europeiska länder hittar man allt som oftast kemiskt producerad sojasås i butikshyllorna. Den baserar för mesta inte på äkta sojabönor utan på ett sojaextrakt. Listan med ingredienser är rätt lång. Smak och arom uppstår inte på naturligt sätt utan i en kemisk process tillsätts exempelvis majssirap, glukossirap, melass och färgämnen. Det förklarar varför konsistensen ofta är som sirap. Kemiskt producerad sojasås luktar ofta tungt. Ett par droppar för mycket kan göra att maten upplevs som onjutbar!

Gör pinntestet!

Kemisk producerad sojasås sitter kvar vid ätpinnens ände i en tjock, mörk droppe. Naturligt bryggd sojasås rinner genast av från ätpinnen i små lätta droppar.