K-trendsetter – hur du får ditt kök att sticka ut med hjälp av koreanska rätter

30. oktober 2024

Efter K-pop och K-beauty sveper nu även K-mat över Europa. Oavsett om det är på restauranger, barer eller food trucks söker gästerna alltmer efter smaker, texturer och ingredienser från det koreanska köket. Men exakt vad är det som driver den koreanska mattrenden, och hur kan kockar införliva det i sina menyer?

 

Vad är det som gör det koreanska köket så populärt i Europa?

Det koreanska kökets triumfmarsch är ingen slump – och det har mindre att göra med dansande K-popidoler och skönhetsserum än du kanske tror.
Korean Food Promotion Institute har arbetat sedan 2010 för att bevara, marknadsföra och göra det koreanska köket känt över hela världen. Med stöd av den koreanska regeringen är KFPI:s vision att förmedla värderingarna av det koreanska köket både i själva Sydkorea såväl som utomlands.
Detta med goda skäl: koreansk matlagning anses vara hälsosam och balanserad. Ett kännetecken för köket är de så kallade "banchan" – många små sidorätter som ofta serveras gratis vid sidan av huvudrätten på restauranger. De innehåller ofta utsökt kryddade grönsaker. Och vad mer är ett måste? Kimchi, såklart!

olika typer av kimchi, inlagda sojabönsgroddar och kryddad spenat.

Inlagd, fermenterad kål eller rädisa är ett måste vid nästan varje koreansk måltid. Mjölksyrabakterierna som produceras av jäsningen är dessutom särskilt bra för matsmältningen. En fördel som harmoniserar med andra koreanska rätter, som ofta är fettsnåla, packade med grönsaker och mycket kryddiga, vilket gör dem extra hälsosamma. Men kimchi är också oumbärlig för rätt balans, ingen servering av krispig men fet koreansk stekt kyckling eller de berömda koreanska “corn dogs” skulle vara komplett utan den syrliga, kryddiga kålen som motvikt.

 

Moderna koreanska rätter: fusionen av två kulinariska världar

Det som dock också har bidragit till framgången för det koreanska köket är dess öppenhet för ingredienser och matlagningsmetoder från hela världen. Koreansk matkultur är en av få asiatiska kulinariska traditioner som utan ansträngning tar in västerländska influenser. Kombinationen av typiska europeiska och amerikanska mejeri- och köttprodukter med koreanska ingredienser och kryddor har skapat spännande och läckra kombinationer.
Ta till exempel "rose tteokbokki", där en klassisk italiensk tomat- och gräddpastasås förvandlas till koreansk “comfort food”. De berömda riskakorna är kryddade med kryddig koreansk gochujang chilipasta och sojasås istället för tomatpuré. Till blandningen finns typiska koreanska fiskkakor och minicocktailkorvar, medan mjölk, grädde och mycket ost gör såsen extra krämig.
Den globala framgången för "buldak carbonara", koreanska ramennudlar med en carbonara-inspirerad sås, bygger också på ett liknande koncept. Även Spam, som vi känner som konserverat kött till frukosträtter, är integrerat i koreanska rätter som kimbap eller grytor. Detta kanske låter märkligt, men det fungerar.

Traditionell kimchi, gjord av kål eller rädisor, serveras till varje måltid i Korea, men även annan vegetabilisk kimchi är mycket populär.

Nyckeln till detta kök är den distinkta koreanska smaksättningen! Förutom högkvalitativ sojasås är vanliga ingredienser sesamolja, vitlök och heta kryddor. Gochugaru, ett populärt rött chilipulver tillverkat av koreansk chili, är viktigt för att marinera kimchi, liksom gochujang, en röd chilipasta som inte bara är kryddig utan också med sälta samtidigt som den är lätt söt, tack vare en speciell jäsningsprocess. Denna särskilt läckra hetta är också karakteristisk för vår Kikkoman kryddig chilisås för Kimchi. För äventyrliga professionella kök som vill experimentera med nya smaker på samma sätt som koreanerna, är det perfekta sättet att lägga till den unika smaken av koreanska rätter och en hint av kimchi till varje måltid.

 

Vad kan professionella kök lära sig av den koreanska stilen?

När europeiska matförsäljare funderar på hur man ska införliva den koreanska mattrenden i sina menyer, handlar det inte om direkt imitation. Kärnan måste kännas, och matgäster måste lägga märke till det koreanska inflytandet. Men hur gör man?

 

Tteokboki

Dessa tjocka, vita koreanska riskakor har en liknande konsistens som gnocchi eller tjocka nudlar, vilket gör dem till ett perfekt substitut för pasta i klassiska italienska rätter eller kassler.

 

små, tjocka riskakor som ofta avnjuts kryddiga och med ost.

Japchae eller dangmyeon

"Japchae" är Koreas svar på europeisk pastasallad. Finhackade, wokade grönsaker som morötter, lök, spenat eller svamp blandas med kokta sötpotatisglasnudlar, kända som "dangmyeon", och serveras varma eller kalla. Dressingen består vanligtvis av sojasås, vitlök, sesamolja och sesamfrön. För professionella kök kan den här typen av nudelsallad - eller användningen av dangmyeon - vara en riktig välsignelse. För när sötpotatisglasnudlarna kombineras med till exempel Kikkoman naturligt bryggd Tamari Glutenfri sojasås är rätten helt glutenfri! Naturligtvis kan dangmyeon också användas till många andra rätter, och eftersom de är robustare och mer al dente än andra glasnudlar, är de till och med ett bra alternativ till spaghetti.

 

Koreansk stekt kyckling

Det som utmärker koreansk friterad kyckling är inte själva kycklingen, utan såsen som serveras till– och den är både snabb och enkel att göra. Allt du behöver är lite vitlök, ingefära, farinsocker, gochujang och, naturligtvis, en högkvalitativ sojasås som Kikkoman naturligt bryggd sojasås. Med den här basen kan professionella kök experimentera: nuggets kan serveras till såsen som förrätt, kycklingrätter får en extra kick och andra traditionellt friterade rätter som chips eller schnitzel får en exotisk twist.

Allt handlar om såsen! En harmonisk blandning av sojasås och gochujang gör koreansk stekt kyckling särskilt välsmakande.

Bulgogi

Även om bulgogi bokstavligen betyder "eldkött", har detta ingenting att göra med smaken utan allt med köttets tillagningsmetod. Bulgogi är förmodligen Koreas populäraste sätt att marinera kött med hjälp av en bordsgrill. Kunniga kockar kommer omedelbart att se potentialen här – för denna marinad är inte bara idealisk för det tunt skivade nötköttet som gillas av koreaner utan också för många andra grillvaror i Europa.
Det speciella med denna marinad är att den gör köttet exceptionellt saftigt och mört. Det beror på att det förutom vitlök, sesam, salladslök, risvin, sojasås och farinsocker finns en annan speciell ingrediens: puréat nashipäron! (även känt som asiatiskt päron eller äppelpäron). Dess syra gör köttet extra mört, ett knep som även fungerar med kyckling, fläsk eller lamm. Om du inte kan hitta ett nashi-päron kan du ersätta det med ett europeiskt päron eller till och med en kiwi.
 
Ett snabbt och enkelt sätt att prova denna marinad är med Kikkoman Yakitorisås – en kryddsås baserad på naturligt bryggd sojasås som du kan blanda med lite extra vitlök, salladslök och päron. Låt det marinera i 30 minuter och grilla sedan. Du kommer inte bli besviken!

En ny variant på koreanska smaker

Vill du ha ännu mer specifik inspiration om hur du kan integrera den koreanska trenden i det västerländska köket? Kolla då in våra andra receptförslag, och låt oss fresta dig att experimentera med smakerna.

 

Ta kontakt med oss!

Har du frågor om våra produkter, och tillgängligheten, eller vill du bara veta mer om Kikkoman? Då är det bara att kontakta oss!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter your country.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* obligatoriskt

Läs och beakta vår integritetspolicy. Fler företagsuppgifter hittar du på sidan ”Om Webbplatsen”.