

Hållbarhet på Kikkoman
Som ett företag med en mycket lång tradition och tillverkare av en klassisk produkt som används av proffs och i hemkök världen över, är hållbarhet väldigt viktigt för oss.
Här kan du läsa vad det betyder i detalj och vilka mål vi har satt upp.

Nettokoldioxidneutralitet till 205
På vår väg mot nettonoll CO2-utsläpp har vi satt upp ett milstolpemål att minska våra globala utsläpp av växthusgaser med över 50 % och vattenförbrukningen per produktionsenhet med mer än 30 % till 2030. Vi siktar också på 100 % återvinningsgrad. I samråd med Science Based Targets Initiative (SBTi) strävar vi även efter andra mål för att verka mer hållbart. Transparens är särskilt viktigt för oss här, varför du kan läsa våra rapporter på CDP-plattformen för att ta reda på hur vi uppnådde ett "A-"-betyg i hållbarhetskategorin och ett "A"-betyg för vattensäkerhet.

Hållbar råvaruförsörjning och korta avstånd
Vi vill att våra produkter ska komma fräscha och utan långa transportvägar till kök runt om i världen. Det är därför vi har flera produktionsanläggningar runtom i världen. Förutom i Japan, har ytterligare en i Nederländerna, samt en torkanläggning i Tyskland. Vi driver även ytterligare två anläggningar i Wisconsin och Kalifornien, USA.
När det är möjligt hämtar vi ingredienserna för var och en av dessa platser lokalt. För vår europeiska produktion kommer till exempel 100 % av vårt vete från Tyskland. Vatten och salt kommer från Nederländerna, och europeiska sojabönor kompletteras med leveranser från USA, Kanada och Brasilien. Vi säkerställer en hållbar och ansvarsfull sojaodling med ProTerra-certifikatet. Vi strävar också efter att se till att ingen mat slängs i hela vår produktionskedja.

Hållbara produktionsanläggningar
Vi har kontinuerligt minskat vår förbrukning av el, gas och vatten på vår europeiska produktionsanläggning sedan 2001 – samtidigt som vi har ökat produktionsvolymerna. Idag får vi 100 % av vår el från förnybara energikällor (vind, sol) och använder lokala vattenresurser.
Vi använder också biprodukter från sojaproduktionsprocessen. Sojakakor (fasta rester) fungerar som värdefullt, proteinrikt djurfoder för gårdar. Förpackningsmaterial och pallar återanvänds och i USA används överbliven saltlake till och med för avisning av vägar!

Rättvisa villkor för all
Vi strävar efter rättvisa och stabila arbetsförhållanden både på våra egna produktionsplatser och för alla våra partners och leverantörer. 2001 blev Kikkoman Group det första japanska företaget att underteckna United Nations Global Compact (UNGC). Detta internationella ramverk för hållbar affärspraxis förbinder oss och våra partners att upprätthålla höga standarder vad gäller kvalitet, försörjningstrygghet, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljöåtgärder samt affärsutveckling. Eftersom hållbarhet för oss också inkluderar att behandla människor rättvist och respektfullt, genomgår vi regelbundna revisioner av Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) för att bedöma våra arbetsförhållanden, säkerhet, hygien och miljöledning. SMETA är ett av de mest använda revisionskoncepten världen över för hållbara och etiska affärsmetoder