

Cepelinai med pulled anka
Denna nationalrätt från Litauen består av små, fyllda potatisdumplings fyllda med pulled anka. Marinaden är smaksatt med Kikkoman Poke sås och Kikkoman sojasås för att ge rätten en extra touch.
Ingredienser
För ankan:
För cepelinai:
Till såsen:
Dessutom:
Cepelinai, ca. 300 g (3 stycken à 100 g vardera) - Sås, ca. 60 g - Garnering, ca. 5 g
Förberedelse
Steg 1
Klappa ankan torr med en kökshandduk. Rör ihop rivet apelsinskal, apelsinjuice, vitlök, honung, Kikkoman Poke sås, Kikkoman sojasås, vinäger, ingefära, koriander, paprika, timjan och chiliflakes i en skål tills det är väl blandat.
Steg 2
Lägg ankan i blandningen och låt marinera i kylen i minst 1 timme (gärna över natten).
Steg 3
Lägg sedan ankan på en bakplåt och tillaga i en förvärmd ugn på 180 °C i 2-2½ timme tills köttet är mört.
Steg 4
Dra isär köttet, tillsätt 100 ml av matlagningsjuicerna och låt svalna.
Steg 5
Tärna hälften av potatisen grovt och koka upp i kallt saltat vatten. Koka i ca. 20 minuter, tryck sedan igenom en potatispress. Riv resten av potatisen fint. Krama ur vätskan ur blandningen och blanda i en skål med den kokta potatisen, mjölet, ägget och saltet.
Steg 6
Fyll varje dumpling med ca. 70 g av potatisblandningen och 20 g ankkött. Stäng ihop väl och forma till ovala bollar.
Steg 7
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg försiktigt cepelinai i vattnet och koka i 20-25 minuter. När de är kokta kommer de att flyta upp till ytan.
Steg 8
Smält smöret i en kastrull till såsen. Fräs vitlöken i smöret i ca 1 minut. Rör ner kärnmjölken. Tillsätt grädden och rör tills såsen är krämig och varm. Det ska inte längre koka. Smaksätt med Kikkoman-sås för Poke Bowl.
Steg 9
Servera 3 cepelinai per tallrik garnerad med såsen och persiljan.
Tip:
Pudra händerna med mjöl för att göra hanteringen lättare. Finhacka köttet från anklåret för att göra det lättare att fylla dina dumplings.
Recept-ID: F1032
Recept som PDF
ladda ner PDFUpptäck mer