

Samosas med potatis och ärtor
Hemlagad gatumat när den är som bäst. Dessa knapriga bakverk är fyllda med en kryddig blandning av potatis och ärtor, kryddade med Kikkoman sojasås och chili – perfekt som ett mellanmål eller en krispig förrätt för alla tillfällen.
Ingredienser
Till garnering:
Förberedelse
Steg 1

100 g mjölig potatis – 1 liten morot – 1 liten lök – 1 tsk vegetabilisk olja – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 tsk citronjuice
Skala potatisen och moroten, tvätta, tärna fint med löken och stek i den uppvärmda oljan. Deglasera med Kikkoman sojasås, ca. 3 msk vatten och citronjuicen. Sjud utan lock i cirka 10 minuter, rör om regelbundet.
Steg 2

70 g frysta ärtor – Några korianderblad (eller slätbladig persilja) – 2 nypa chiliflakes (eller ½ tsk Kikkoman Spicy Chilisås för Kimchi) – 2 nypa mald koriander – 2 nypa mald spiskummin – 2 nypa mald gurkmeja
Tillsätt ärtorna och låt koka i ca 5 minuter till, vänta tills vätskan har avdunstat. Finhacka korianderbladen, rör ner och smaksätt fyllningen med kryddorna.
Steg 3

275 g förpackning smördeg (alternativt: kyld pajdeg ca 300 g) – 1 äggula – 1 msk sesamfrön – 1 msk chiliflakes
Värm ugnen till 200˚C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Kavla ut smördegen, skär i 15 jämnstora rutor (beroende på typ av bakelse) och lägg ca. 1 liten tsk fyllning i mitten av varje ruta. Vik var och en till en liten triangel.
Alternativ: skär ut 4 cirklar på ca. 12 cm Ø och halvera dem. Vik resten av degen till ytterligare 2 cirklar och halvera även dem. Forma deghalvorna till strutar, fyll med ca. 1 liten tsk fyllning och täta överkanten väl.
Fördela samosorna på bakplåten. Vispa äggulan och pensla dina samosas med den. Strö över sesamfrön och chiliflakes och grädda i en förvärmd ugn i cirka 20 minuter tills de är gyllenbruna. Samosorna smakar fantastiskt varma eller kalla.
Tips:
Du kan förhöja fyllningen med små räkor, tonfisk eller röd paprika.
Servera med Kikkoman sojasås eller, för en kryddig kick, med Kikkoman Kimchi Chilisås.
Att fritera samosorna gör dem extra krispiga.
För att göra din egen samosabakelse: Knåda ihop 85 ml vatten (bara så mycket som behövs) med 135 g mjöl, 40 ml olja och en nypa salt till en smidig deg, forma till en boll, linda in i matfilm och låt svalna i cirka 30 minuter. Kavla ut så tunt som möjligt (ca 1 mm), skär till önskad form och fortsätt enligt receptet ovan. Fritera de fyllda samosorna.
Recept-ID: 1502
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer