

Quiche Lorraine med purjolök, bacon och sojasås
En fransk klassiker med en modern twist – purjolök, rökigt bacon och timjan möter ägg, grädde och Kikkoman sojasås i en rik, välsmakande paj som smakar fantastiskt varm eller kall.
Ingredienser
For the topping:
Till pajen:
alternativt:
För fyllning och tråckling:
Förberedelse
Steg 1

2 tunna purjolökar – 125 g tärnad bacon – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Skiva purjolöken i ringar. Stek det tärnade baconet i en non-stick panna. Tillsätt purjolöken och fräs i ca 10 minuter. Smaka av med Kikkoman sojasås.
Steg 2

75 g kallt smör – 150 g vanligt mjöl – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – Smör för smörjning av formen (alternativt: färdig pajdeg)
Värm ugnen till 180°C och smörj en paj- eller tårtform (Ø ca 30 cm). Till bakelsen, blanda alla ingredienser med ca. 4 msk kallt vatten till en smidig deg. Kavla ut mellan ark av hushållsfolie till en cirkel, något större än bakformen, klä sedan formen med degen och stick botten flera gånger med en gaffel.
Steg 3

4 ägg – 200 g grädde – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 150 g riven ost – ¾ tsk torkad timjan – Nymalen peppar – Riven muskotnöt
Till fyllningen, vispa äggen med grädden och Kikkoman sojasås. Rör ner ost och timjan och smaka av med peppar och muskotnöt. Fördela purjolök- och baconblandningen över degen, häll över äggblandningen och grädda i förvärmd ugn i 25-35 minuter tills den är gyllenbrun.
Steg 4

2 msk sesamfrön – 2 msk Kikkoman rostad sesamolja – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Rosta sesamfröna i en liten non-stick panna tills de är gyllenbruna. Rör ner Kikkoman sesamolja och Kikkoman sojasås. Skär quichen i skivor, ringla över sesamoljeblandningen och servera.
Tips:
Om du har ont om tid, använd helt enkelt en färdig pajdeg från butikens kylavdelning. Quichen smakar även bra med broccoli, färgglad paprika, ärtor eller edamame istället för purjolök.
Rökt lax är ett utsökt alternativ till bacon. För extra knaprighet, toppa quichen med solros- eller hampafrön.
Recept-ID: 1500
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer