Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon

Total tid 145 Min.
10 Min. Tid för förberedelse
120 Min. Tid för marinering
15 Min. Tillagningstid

Mör rib-eye biff marinerad i Kikkoman sojasås, lönnsirap och söta kryddor. Lagas på grillen och penslas på med fantastisk whisky- och apelsinglasyr! Den svala och uppfriskande gurka- och melonsalladen är det perfekta bbq-tillbehöret.

Ingredienser

4 Portioner
4 
skivor entrecote (cirka 1,2–1,4 kg totalt)

Till marinaden:

1 
Frön från en vaniljstång
Färskmald svartpeppar
 ½ tsk
färsk timjan, hackad
2 nypa
nypor mald kanel
4 msk
olivolja
1 ½ tsk
lönnsirap

Sås till ösning:

1 
liten schalottenlök
1 
vitlöksklyfta
3 ½ msk
whisky
100 ml
apelsinjuice
Färskmald svartpeppar

Till salladen:

2 
små gurkor (eller 1 stor)
1 
liten melon (t.ex. Cantaloupe, vattenmelon, honungsmelon)
200 g
fetaost
2 
smala, röda paprikor
2 msk
olivolja
2 ½ msk
vitvinsvinäger
1 ½ tsk
honung
Färskmald svartpeppar

Till kryddsmöret med sojasås:

1 
vitlöksklyfta
2 
kvistar basilika
250 g
mjukt smör
3 msk
riven parmesanost
1 msk
lönnsirap
Citronpeppar eller svartpeppar
Näringsinnehåll (per portion): 2025 kJ  /  483 kcal
28,4 g Fett
26,2 g Protein
21,2 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Klappa entrecote-skivorna torra. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla entrecoten med marinaden. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Steg 2

Så här gör du såsen till ösningen: Skala schalottenlöken och vitlöken och finhacka. Blanda med whisky, apelsinjuice och sojasås tills du får en jämn sås. Smaka av med peppar och ställ i kylen tills du ska använda den.

Steg 3

Börja göra i ordning salladen. Tvätta gurkan och skär i tunna skivor. Dela melonen på mitten, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i tärningar. Smula fetaosten. Dela paprikorna på mitten samt ta bort frön, mellanväggar och stjälk. Skölj av och skär i ringar.  

Steg 4

Förbered dressingen genom att blanda samman 1–2 msk tärnad melon, olivolja, vinäger, sojasås och honung. Krydda med peppar. Häll dressingen över salladen och skaka för att blanda. 

Steg 5

Gör så här för att förbereda kryddsmöret med sojasås: Skala vitlöken och finhacka den. Tvätta basilikan, klappa torr och knipsa av bladen. Skär bladen i tunna remsor. Blanda vitlök, basilika, sojasås, parmesanost och lönnsirap med smöret. Tillsätt med peppar efter smak.

Steg 6

Lägg köttskivorna på grillen (stäng locket om din grill har ett sådant). Grilla efter smak (se tips). Ös köttet med whisky- och apelsinsåsen. Servera med kryddsmöret med sojasås tillsammans med salladen.

Tip:

Samma marinad ger en riktigt läcker smak åt grillat sidfläsk.

Alla har sin smak vad gäller grillat kött. Här följer några riktlinjer vad gäller temperaturen inne i köttbitarna. Du kan enkelt mäta denna innertemperatur med hjälp av en grilltermometer. Grilltermometerns sticka ska stickas in mitt i köttbiten. Undvik eventuella ben och tryck den inte hela vägen genom köttskivan.

Rare (blodig): 48–52 °C
Medium-rare (halvblodig): 52–55 °C
Medium: 55–59 °C
Well-done (välstekt): 60–62 °C

Recept-ID: 867

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Klappa entrecote-skivorna torra. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla entrecoten med marinaden. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Så här gör du såsen till ösningen: Skala schalottenlöken och vitlöken och finhacka. Blanda med whisky, apelsinjuice och sojasås tills du får en jämn sås. Smaka av med peppar och ställ i kylen tills du ska använda den.

Börja göra i ordning salladen. Tvätta gurkan och skär i tunna skivor. Dela melonen på mitten, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i tärningar. Smula fetaosten. Dela paprikorna på mitten samt ta bort frön, mellanväggar och stjälk. Skölj av och skär i ringar.  

Förbered dressingen genom att blanda samman 1–2 msk tärnad melon, olivolja, vinäger, sojasås och honung. Krydda med peppar. Häll dressingen över salladen och skaka för att blanda. 

Gör så här för att förbereda kryddsmöret med sojasås: Skala vitlöken och finhacka den. Tvätta basilikan, klappa torr och knipsa av bladen. Skär bladen i tunna remsor. Blanda vitlök, basilika, sojasås, parmesanost och lönnsirap med smöret. Tillsätt med peppar efter smak.

Lägg köttskivorna på grillen (stäng locket om din grill har ett sådant). Grilla efter smak (se tips). Ös köttet med whisky- och apelsinsåsen. Servera med kryddsmöret med sojasås tillsammans med salladen.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.