Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon
Sök
Filtrera
Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon
Bookmark
101 av 281

Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon

Mör entrecote som marinerats i sojasås från Kikkoman, lönnsirap och söta kryddor. Ös köttet medan du tillagar det på grillen med den fantastiska whisky- och apelsinglazen!

Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon
Total tid 25min
Förberedelsetid: 10min
Marineringstid: 120min
Tillagningstid 15min
Näringsinnehåll (per portion): 2025 kJ / 483 kcal
Fett: 28.4 g
Protein: 26.2 g
Kolhydrat: 21.2 g

Ingredienser för 4 portion(er)

  • 4 skivor entrecote (cirka 1,2–1,4 kg totalt)

Till marinaden:

  • Frön från en vaniljstång
  • Färskmald svartpeppar
  • 0,5 tsk färsk timjan, hackad
  • 2 nypor mald kanel
  • 4 msk olivolja
  • 6 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1–2 tsk lönnsirap

Sås till ösning:

Till salladen:

  • 2 små gurkor (eller 1 stor)
  • 1 liten melon (t.ex. Cantaloupe, vattenmelon, honungsmelon)
  • 200 g fetaost
  • 2 smala, röda paprikor
  • 2 msk olivolja
  • 2–3 msk vitvinsvinäger
  • 2–3 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1–2 tsk honung
  • Färskmald svartpeppar

Till kryddsmöret med sojasås:

Förberedelse

Klappa entrecote-skivorna torra. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla entrecoten med marinaden. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Så här gör du såsen till ösningen: Skala schalottenlöken och vitlöken och finhacka. Blanda med whisky, apelsinjuice och sojasås tills du får en jämn sås. Smaka av med peppar och ställ i kylen tills du ska använda den.

Börja göra i ordning salladen. Tvätta gurkan och skär i tunna skivor. Dela melonen på mitten, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i tärningar. Smula fetaosten. Dela paprikorna på mitten samt ta bort frön, mellanväggar och stjälk. Skölj av och skär i ringar.  

Förbered dressingen genom att blanda samman 1–2 msk tärnad melon, olivolja, vinäger, sojasås och honung. Krydda med peppar. Häll dressingen över salladen och skaka för att blanda. 

Gör så här för att förbereda kryddsmöret med sojasås: Skala vitlöken och finhacka den. Tvätta basilikan, klappa torr och knipsa av bladen. Skär bladen i tunna remsor. Blanda vitlök, basilika, sojasås, parmesanost och lönnsirap med smöret. Tillsätt med peppar efter smak.

Lägg köttskivorna på grillen (stäng locket om din grill har ett sådant). Grilla efter smak (se tips). Ös köttet med whisky- och apelsinsåsen. Servera med kryddsmöret med sojasås tillsammans med salladen.

Tips: Samma marinad ger en riktigt läcker smak åt grillat sidfläsk.

Alla har sin smak vad gäller grillat kött. Här följer några riktlinjer vad gäller temperaturen inne i köttbitarna. Du kan enkelt mäta denna innertemperatur med hjälp av en grilltermometer. Grilltermometerns sticka ska stickas in mitt i köttbiten. Undvik eventuella ben och tryck den inte hela vägen genom köttskivan.

Rare (blodig): 48–52 °C

Medium-rare (halvblodig): 52–55 °C

Medium: 55–59 °C

Well-done (välstekt): 60–62 °C

Begagnade produkter i det här receptet

Total tid 25min
Förberedelsetid: 10min
Marineringstid: 120min
Tillagningstid 15min
Näringsinnehåll (per portion): 2025 kJ / 483 kcal
Fett: 28.4 g
Protein: 26.2 g
Kolhydrat: 21.2 g

Ingredienser för 4 portion(er)

  • 4 skivor entrecote (cirka 1,2–1,4 kg totalt)

Till marinaden:

  • Frön från en vaniljstång
  • Färskmald svartpeppar
  • 0,5 tsk färsk timjan, hackad
  • 2 nypor mald kanel
  • 4 msk olivolja
  • 6 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1–2 tsk lönnsirap

Sås till ösning:

Till salladen:

  • 2 små gurkor (eller 1 stor)
  • 1 liten melon (t.ex. Cantaloupe, vattenmelon, honungsmelon)
  • 200 g fetaost
  • 2 smala, röda paprikor
  • 2 msk olivolja
  • 2–3 msk vitvinsvinäger
  • 2–3 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1–2 tsk honung
  • Färskmald svartpeppar

Till kryddsmöret med sojasås: