Whisky-entrecote med sallad på gurka och melon
Mör rib-eye biff marinerad i Kikkoman sojasås, lönnsirap och söta kryddor. Lagas på grillen och penslas på med fantastisk whisky- och apelsinglasyr! Den svala och uppfriskande gurka- och melonsalladen är det perfekta bbq-tillbehöret.
Ingredienser
Till marinaden:
Sås till ösning:
Till salladen:
Till kryddsmöret med sojasås:
Förberedelse
Steg 1
Klappa entrecote-skivorna torra. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och pensla entrecoten med marinaden. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Steg 2
Så här gör du såsen till ösningen: Skala schalottenlöken och vitlöken och finhacka. Blanda med whisky, apelsinjuice och sojasås tills du får en jämn sås. Smaka av med peppar och ställ i kylen tills du ska använda den.
Steg 3
Börja göra i ordning salladen. Tvätta gurkan och skär i tunna skivor. Dela melonen på mitten, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i tärningar. Smula fetaosten. Dela paprikorna på mitten samt ta bort frön, mellanväggar och stjälk. Skölj av och skär i ringar.
Steg 4
Förbered dressingen genom att blanda samman 1–2 msk tärnad melon, olivolja, vinäger, sojasås och honung. Krydda med peppar. Häll dressingen över salladen och skaka för att blanda.
Steg 5
Gör så här för att förbereda kryddsmöret med sojasås: Skala vitlöken och finhacka den. Tvätta basilikan, klappa torr och knipsa av bladen. Skär bladen i tunna remsor. Blanda vitlök, basilika, sojasås, parmesanost och lönnsirap med smöret. Tillsätt med peppar efter smak.
Steg 6
Lägg köttskivorna på grillen (stäng locket om din grill har ett sådant). Grilla efter smak (se tips). Ös köttet med whisky- och apelsinsåsen. Servera med kryddsmöret med sojasås tillsammans med salladen.
Tip:
Samma marinad ger en riktigt läcker smak åt grillat sidfläsk.
Alla har sin smak vad gäller grillat kött. Här följer några riktlinjer vad gäller temperaturen inne i köttbitarna. Du kan enkelt mäta denna innertemperatur med hjälp av en grilltermometer. Grilltermometerns sticka ska stickas in mitt i köttbiten. Undvik eventuella ben och tryck den inte hela vägen genom köttskivan.
Rare (blodig): 48–52 °C
Medium-rare (halvblodig): 52–55 °C
Medium: 55–59 °C
Well-done (välstekt): 60–62 °C
Recept-ID: 867
Recept som PDF
Tack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer