Sushiris
Vilken sushi man än vill tillaga behöver man ett lämpligt sushiris (t.ex. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice) som man kan hitta i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska mataffärer.
Sushiris är ett rundkornigt ris med korta korn. Andra rissorter är inte så lämpliga eftersom riskornen inte klibbar.
Förberedelse
Steg 1
Ett bit sushi (Nigiri) består av ca 20 g kokt ris plus pålägg. För två personer räknar man ca 18 bitar sushi om sushin ska vara huvudrätt. Det motsvarar då ca 350 g kokt ris.
Steg 2
Lägg först 150 g okokt ris i en kastrull, täck riset med kallt vatten och tvätta riset genom att blanda med handen. Upprepa detta tills vattnet är nästan klart och häll sedan bort allt vatten fullständigt.
Steg 3
Nu tillsätts rätt mängd vatten för kokningen. Låt riset vila 20 minuter i kallt vatten. Riset börjar då svälla så att kornen inte spricker när de kokas.
Steg 4
Koka upp riset under lock tills ånga kommer ut under locket, sänk värmen och låt riset sjuda färdigt på mycket låg värme ca 20 minuter tills all vätska kokat bort. Det är viktigt att öppna locket så litet som möjligt under hela kokningen. Ta bort kastrullen från plattan och låt stå 10 minuter till med locket på.
Steg 5
Till 350 g ris blandas helt enkelt 3 matskedar kryddad vinäger för sushirisSeasoned vinegar for sushi rice direkt ner i riset. Alternativ: Värm upp 2 msk risvinäger eller vit balsamvinäger, 15 g socker och 2 g salt tills sockret och saltet har löst sig i vinägern, låt svalna och blanda sedan ner marinaden i riset. Nu är det läckra sushiriset färdigt att användas!
Recept-ID: 467
Recept som PDF
Tack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer