Sök
Filtrera
Shumai-recept
Bookmark
95 av 275

Shumai-recept

Shumai-recept
Total tid 45min
Förberedelsetid: 45min
Näringsinnehåll (per portion): 1588 kJ / 379 kcal
Fett: 13.6 g
Protein: 20.4 g
Kolhydrat: 41.6 g

Ingredienser för 4 portion(er)

  • 1 förpackning shumaideg (finns färdig i handeln)

Till fyllningen:

  • 200 g gul lök
  • 5–6 shiitakesvampar (eller bruna champinjoner)
  • 1 liten bit färsk ingefära (ca 1 cm)
  • 600 g fläskbog (skivor lite tunnare än ca 1 cm) (alternativt: kycklingbröstfilé)
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk köttbuljong (pulver)
  • 3 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1 färskt ägg
  • 1 ½ msk sesamolja
  • 1 ½ msk saké (eller vitt vin)
  • 4 msk potatismjöl
  • ca 2 msk ärtor, djupfrysta

Till dippsåsen:

Förberedelse

  1. Till fyllningen: Skala och hacka löken. Skär bort foten från shiitakesvampen och grovhacka hatten. Skala och riv ingefäran. Klappa fläskbogen torr, skär i små bitar och fördela på en skärbräda. ”Hacka” köttet ordentligt med baksidan av en kökskniv så att det blir sammantryckt.
  2. Lägg det ”sammantryckta köttet i en stor skål. Tillsätt shiitakesvamparna, ingefäran, sockret, köttbuljongen, sojasåsen, ägget, sesamoljan och saké och blanda allt väl för hand.
  3. Blanda den hackade löken och potatismjölet (spara lite potatismjöl till ärtorna) väl i en annan skål. Rör ned löken väl i köttblandningen.
  4. Fördela degplattorna på en arbetsyta och lägg ca 30 g köttfyllning på varje degplatta. Forma degen med fyllningen till en skålformig blomma. Tryck till botten så att den blir plan och shumaiknytena kan bli stående.
  5. Strö det sparade potatismjölet över de djupfrysta ärtorna och lägg 1 ärta på varje Shumai. Lägg shumaiknytena bredvid varandra med gott om plats runtom i en ångkorg och ångkoka på hög värme i ca 8 minuter. Servera shumai-dumplings med sojasås och senap.

Tips: Om du inte har någon ångkorg: Lägg ett lättoljat bakplåtspapper på en tallrik och placera shumaiknytena ovanpå med gott om plats runtom. Fyll vatten i en djup stekpanna (eller wokpanna) ca 3 cm upp och koka upp. Lägg tallriken med shumaiknytena mitt i pannan, sätt på locket och ångkoka i ca 8 minuter.

Den deg som finns i matbutiken för gyoza och shumai säljs djupfryst och tinas först upp innan den används. Den upptinade degen bör inte frysas igen, då degen klibbar ihop när den tinas upp igen.

Det går alldeles utmärkt att djupfrysa färdigt tillagade shumai-dumplings, de smakar precis lika gott som nygjorda.

Begagnade produkter i det här receptet

Total tid 45min
Förberedelsetid: 45min
Näringsinnehåll (per portion): 1588 kJ / 379 kcal
Fett: 13.6 g
Protein: 20.4 g
Kolhydrat: 41.6 g

Ingredienser för 4 portion(er)

  • 1 förpackning shumaideg (finns färdig i handeln)

Till fyllningen:

  • 200 g gul lök
  • 5–6 shiitakesvampar (eller bruna champinjoner)
  • 1 liten bit färsk ingefära (ca 1 cm)
  • 600 g fläskbog (skivor lite tunnare än ca 1 cm) (alternativt: kycklingbröstfilé)
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk köttbuljong (pulver)
  • 3 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1 färskt ägg
  • 1 ½ msk sesamolja
  • 1 ½ msk saké (eller vitt vin)
  • 4 msk potatismjöl
  • ca 2 msk ärtor, djupfrysta

Till dippsåsen: