
Makrobiotisk poké bowl

Ingredienser för 4 portion(er)
- 300 g quinoa
- 500 g fast tofu
- 200 ml Kikkoman sås för Poke Bowls
- 200 g kokta rödbetor, färdigköpta
- 200 g rovblast (alternativt broccoli)
- 60 g morötter (1 styck)
- 60 ml Kikkoman Seasoning for Sushi (kryddad risvinäger)
- 40 g rostad lök, färdigköpt
- 10 g färska dillblad
Förberedelse
Skär tofun i små munsbitar och blanda med Kikkoman sås för Poke Bowls. Låt marinera medan du förbereder resten.
Skölj och koka quinoan i rikligt med saltvatten på medelhög värme enligt anvisningarna på förpackningen, normalt 10–20 minuter. Stäng av värmen, häll av kokvattnet från quinoan och lägg tillbaka i grytan, täck över. Luckra upp quinoan efter 5–10 minuten med en gaffel och håll varmt.
Skölj under tiden kålrotsblasten och lägg i en ångkokare. Ångkoka på hög värme med locket på i 4–5 minuter. Spola hastigt i 1 minut i kallt kranvatten, salta sedan en aning. Om du inte har någon ångkokare, använd en metallsil som insats i en gryta med tätt sittande lock. Fyll på vatten i grytan regelbundet. Om du inte kan få tag i rovblast, använd broccolibuketter skurna i munsstora bitar.
Finstrimla moroten. Använd en julienneskärare om du vill. Låt den kryddade risvinägern koka upp i en liten gryta och häll den över morotsstrimlorna. Låt svalna.
Skär de kokta rödbetorna till tunna halvmånar. Salta lite. Du kan även koka färska rödbetor själv i förväg, gör så här: Packa in oskalade rödbetor i aluminiumfolie och ugnsbaka dem i 180 °C tills de är mjuka, dvs. tills det går lätt en sticka in en gaffel. Det tar i regel 90 minuter, allt efter storleken på rödbetorna. Stora kan behöva upp till 2 timmar. Skala och förvara rödbetorna svalt tills de behövs.
Grovhacka dillbladen.
Fördela quinoan på 4 skålar. Fördela samma mängd av de andra förberedda ingredienserna medurs på quinoan i skålarna: dillen, några rödbetshalvmånar, den marinerade tofun med såsen, rovblasten/broccolibitarna och fler rödbetshalvmånar. Arrangera morotsstrimlorna i mitten, strö över den rostade löken. Droppa över mer Kikkoman sås för Poke Bowls efter tycke och servera genast.
Använda produkter i det här receptet
Ingredienser för 4 portion(er)
- 300 g quinoa
- 500 g fast tofu
- 200 ml Kikkoman sås för Poke Bowls
- 200 g kokta rödbetor, färdigköpta
- 200 g rovblast (alternativt broccoli)
- 60 g morötter (1 styck)
- 60 ml Kikkoman Seasoning for Sushi (kryddad risvinäger)
- 40 g rostad lök, färdigköpt
- 10 g färska dillblad