Sök
Filtrera
Julgravad lax och curry-spetskålsallad
Bookmark
29 av 281

Julgravad lax och curry-spetskålsallad

Julgravad lax och curry-spetskålsallad
Näringsinnehåll (per portion): 2564 kJ / 612 kcal
Fett: 35.6 g
Protein: 31.2 g
Kolhydrat: 27.2 g

Ingredienser för 4 portion(er)

Till gravningslagen:

  • 2 tsk jordnötsolja
  • 5 vitlöksklyftor, finskivade
  • 2–4 tsk strösocker
  • 2 små kanelstänger
  • 6 styck stjärnanis
  • 240 ml Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 480 g laxfilé utan ben (sushikvalitet)

Till curry-spetskålsalladen:

  • 180 g spetskål
  • 60 g schalottenlökar, småskurna
  • 30 ml valnötsolja
  • 10 ml hallonvinäger
  • 2 msk sötsur sås
  • 40–60 g thaimango
  • 40–60 g ananas (söt och mogen)
  • lite curry
  • 1 nypa strösocker
  • nymalen peppar

Till koriandermajonnäsen:

  • 60 g majonnäs
  • 30 g crème fraîche
  • 2–4 tsk Kikkoman Naturligt bryggd söt sojasås
  • 1 msk koriander
  • 2–4 stänk sötcitronjuice
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 knölar ingefära, inlagd
  • 4–6 g färsk ingefära, riven
  • vitpeppar, curry, ingefärssirap efter tycke

Förberedelse

  1. Hetta upp jordnötsolja i en kastrull, fräs vitlöken utan att den får färg. Tillsätt sockret, kanelstängerna och stjärnanisen, deglasera med sojasåsen, låt koka upp och ställ sedan kallt. När gravningslagen svalnat, häll den över laxen i ett glas- eller keramikkärl, täck över och ställ kallt i kylskåpet i tre till fyra dagar, vänd då och då.
  2. Skär bort rotstocken från spetskålen, strimla resten i ca 3 mm breda strimlor, tillsätt lite salt och låt dra över natten. Nästa dag: Tillsätt de småskurna schalottenlökarna, valnötsoljan, hallonvinägern och den sötsura såsen. Skölj och tunnskiva mangon och ananasen, tillsätt till spetskålen. Smaka till sist av med curry, socker och nymalen peppar.
  3. Rör ihop majonnäsen, crème fraîchen och den söta sojasåsen till en homogen blandning. Tillsätt nu koriandern, sötcitronjuicen, vitlöken, ingefärsknölarna och den rivna ingefäran. Smaka sedan av med nymalen peppar, curry och ingefärssirap.
  4. Tunnskiva laxen för serveringen och arrangera den ovanpå curry-spetskålsalladen. Servera med koriandermajonnäs och lite bröd.

Begagnade produkter i det här receptet

Näringsinnehåll (per portion): 2564 kJ / 612 kcal
Fett: 35.6 g
Protein: 31.2 g
Kolhydrat: 27.2 g

Ingredienser för 4 portion(er)

Till gravningslagen:

  • 2 tsk jordnötsolja
  • 5 vitlöksklyftor, finskivade
  • 2–4 tsk strösocker
  • 2 små kanelstänger
  • 6 styck stjärnanis
  • 240 ml Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 480 g laxfilé utan ben (sushikvalitet)

Till curry-spetskålsalladen:

  • 180 g spetskål
  • 60 g schalottenlökar, småskurna
  • 30 ml valnötsolja
  • 10 ml hallonvinäger
  • 2 msk sötsur sås
  • 40–60 g thaimango
  • 40–60 g ananas (söt och mogen)
  • lite curry
  • 1 nypa strösocker
  • nymalen peppar

Till koriandermajonnäsen:

  • 60 g majonnäs
  • 30 g crème fraîche
  • 2–4 tsk Kikkoman Naturligt bryggd söt sojasås
  • 1 msk koriander
  • 2–4 stänk sötcitronjuice
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 knölar ingefära, inlagd
  • 4–6 g färsk ingefära, riven
  • vitpeppar, curry, ingefärssirap efter tycke