Julgravad lax och curry-spetskålsallad

Ingredienser

4 Portioner

Till gravningslagen:

2 tsk
jordnötsolja
5 
vitlöksklyftor, finskivade
3 tsk
strösocker
2 
små kanelstänger
6 
stjärnanis
480 g
laxfilé utan ben (sushikvalitet)

Till curry-spetskålsalladen:

180 g
spetskål
60 g
schalottenlökar, småskurna
30 ml
valnötsolja
10 ml
hallonvinäger
2 msk
sötsur sås
50 g
thaimango
50 g
ananas (söt och mogen)
lite curry
1 nypa
strösocker
nymalen peppar

Till koriandermajonnäsen:

60 g
majonnäs
30 g
crème fraîche
1 msk
koriander
3 skvätt
sötcitronjuice
1 
vitlöksklyfta
2 st
knölar ingefära, inlagd
5 g
färsk ingefära, riven
vitpeppar, curry, ingefärssirap efter tycke
Näringsinnehåll (per portion): 2564 kJ  /  612 kcal
35,6 g Fett
31,2 g Protein
27,2 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Hetta upp jordnötsolja i en kastrull, fräs vitlöken utan att den får färg. Tillsätt sockret, kanelstängerna och stjärnanisen, deglasera med sojasåsen, låt koka upp och ställ sedan kallt. När gravningslagen svalnat, häll den över laxen i ett glas- eller keramikkärl, täck över och ställ kallt i kylskåpet i tre till fyra dagar, vänd då och då.

Steg 2

Skär bort rotstocken från spetskålen, strimla resten i ca 3 mm breda strimlor, tillsätt lite salt och låt dra över natten. Nästa dag: Tillsätt de småskurna schalottenlökarna, valnötsoljan, hallonvinägern och den sötsura såsen. Skölj och tunnskiva mangon och ananasen, tillsätt till spetskålen. Smaka till sist av med curry, socker och nymalen peppar.

Steg 3

Rör ihop majonnäsen, crème fraîchen och den söta sojasåsen till en homogen blandning. Tillsätt nu koriandern, sötcitronjuicen, vitlöken, ingefärsknölarna och den rivna ingefäran. Smaka sedan av med nymalen peppar, curry och ingefärssirap.

Steg 4

Tunnskiva laxen för serveringen och arrangera den ovanpå curry-spetskålsalladen. Servera med koriandermajonnäs och lite bröd.

Recept-ID: 340

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Hetta upp jordnötsolja i en kastrull, fräs vitlöken utan att den får färg. Tillsätt sockret, kanelstängerna och stjärnanisen, deglasera med sojasåsen, låt koka upp och ställ sedan kallt. När gravningslagen svalnat, häll den över laxen i ett glas- eller keramikkärl, täck över och ställ kallt i kylskåpet i tre till fyra dagar, vänd då och då.

Skär bort rotstocken från spetskålen, strimla resten i ca 3 mm breda strimlor, tillsätt lite salt och låt dra över natten. Nästa dag: Tillsätt de småskurna schalottenlökarna, valnötsoljan, hallonvinägern och den sötsura såsen. Skölj och tunnskiva mangon och ananasen, tillsätt till spetskålen. Smaka till sist av med curry, socker och nymalen peppar.

Rör ihop majonnäsen, crème fraîchen och den söta sojasåsen till en homogen blandning. Tillsätt nu koriandern, sötcitronjuicen, vitlöken, ingefärsknölarna och den rivna ingefäran. Smaka sedan av med nymalen peppar, curry och ingefärssirap.

Tunnskiva laxen för serveringen och arrangera den ovanpå curry-spetskålsalladen. Servera med koriandermajonnäs och lite bröd.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.