Honung-sojaparfait med kryddade apelsiner och glöggsabayon

Total tid 50 Min.
50 Min. Tid för förberedelse

Ingredienser

4 Portioner

Till honung-sojasirap

6 msk
honung
 ½ 
sötcitron (juice
120 g
smör

Till honung-sojaparfait

3 msk
vatten
100 g
strösocker
65 g
äggvita
honung-sojasirap, efter behag
110 g
grädde, lättvispad

Till kryddade apelsiner

200 ml
apelsinjuice
80 g
strösocker
20 g
honung
2 
styck nejlikor
1 
styck stjärnanis
 ¼ 
vaniljstång, halverad, urskrapade kärnor
 ½ 
kanelstång
3 
apelsiner

Till glöggsabayonen

1 
styck stjärnanis
1 
kapsel kardemumma
 ¼ 
kanelstång
2 
styck nejlikor
60 ml
rödvin (eller glögg)
40 g
strösocker
2 
äggulor
Näringsinnehåll (per portion): 4186 kJ  /  1000 kcal
38 g Fett
5,6 g Protein
90 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Honung-sojasirap: Koka ihop honungen, woksåsen och sötcitronjuicen till en sirap. Rör ned smöret med en visp så att alla ingredienser blandas väl utan klumpar. Ställ sirapen kallt. Observera: Sirapen måste först svalna ordentligt innan man fortsätter med den. Därför är det bäst att laga den dagen innan.

Steg 2

Honung-sojaparfait: Koka upp 50 ml vatten och 75 gram socker. Hårdvispa under tiden resten av sockret tillsammans med äggvitan i matberedaren eller med elvispen. Låt nu sockerblandningen långsamt rinna ned i äggvitemassan under ständig omrörning. Under vispningen blir massan allt större. Tillsätt sedan långsamt honung-sojasirapen. Vänd till sist försiktigt ned den vispade grädden. Fyll formar med parfaitmassan, ställ in i frysen och låt den frysa tills den serveras.

Steg 3

Kryddade apelsiner: Blanda ihop alla ingredienserna utom apelsinerna, koka upp en kort stund, täck över och låt det sedan stå och dra. Skala apelsinerna med en kniv tills allt det vita är borta. Lägg sedan in de hela apelsinerna i den ljumma fonden över natten. Före serveringen: tunnskiva de hela apelsinerna.

Steg 4

Till glöggsabayonen: Krossa kryddorna i en mortel och värm upp dem tillsammans med rödvinet sockret (det får inte koka!), låt sedan dra övertäckt i ca 10 minuter. Ta undan en tesked glögg till serveringen och blanda resten med äggulan. Sila vätskan och vispa den sedan till skum över ett varmt vattenbad. Bearbeta massan tills den blir tjock och fast. Servera den varm.

Tips

Dekorera sabayonen före serveringen med den undantaga glöggen.

Recept-ID: 116

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Honung-sojasirap: Koka ihop honungen, woksåsen och sötcitronjuicen till en sirap. Rör ned smöret med en visp så att alla ingredienser blandas väl utan klumpar. Ställ sirapen kallt. Observera: Sirapen måste först svalna ordentligt innan man fortsätter med den. Därför är det bäst att laga den dagen innan.

Honung-sojaparfait: Koka upp 50 ml vatten och 75 gram socker. Hårdvispa under tiden resten av sockret tillsammans med äggvitan i matberedaren eller med elvispen. Låt nu sockerblandningen långsamt rinna ned i äggvitemassan under ständig omrörning. Under vispningen blir massan allt större. Tillsätt sedan långsamt honung-sojasirapen. Vänd till sist försiktigt ned den vispade grädden. Fyll formar med parfaitmassan, ställ in i frysen och låt den frysa tills den serveras.

Kryddade apelsiner: Blanda ihop alla ingredienserna utom apelsinerna, koka upp en kort stund, täck över och låt det sedan stå och dra. Skala apelsinerna med en kniv tills allt det vita är borta. Lägg sedan in de hela apelsinerna i den ljumma fonden över natten. Före serveringen: tunnskiva de hela apelsinerna.

Till glöggsabayonen: Krossa kryddorna i en mortel och värm upp dem tillsammans med rödvinet sockret (det får inte koka!), låt sedan dra övertäckt i ca 10 minuter. Ta undan en tesked glögg till serveringen och blanda resten med äggulan. Sila vätskan och vispa den sedan till skum över ett varmt vattenbad. Bearbeta massan tills den blir tjock och fast. Servera den varm.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.