Grillade laxburgare

Total tid 35 Min.
10 Min. Tid för förberedelse
25 Min. Tillagningstid

Saftiga, grillade laxburgare med kolgrillade tomater, squash och fikonsenap. Fina, hembakade hamburgerbröd som färgats naturligt med hjälp av rödbetor och gul gurkmeja!

Ingredienser

4 Portioner

Till hamburgerbröden

100 ml
rödbetsjuice (eller 0,25-0,5 tsk gurkmeja i 100 ml vatten)
 ½ 
tärning färsk jäst (=21 gram)
1 
ägg, delat
250 g
mjöl, plus extra till bakbordet
1 msk
socker
Salt
40 g
mjukt smör
Några timjankvistar

Till laxburgarna och garneringen

600 g
laxfilé, skinnet borttaget
 ¼ tsk
citronpeppar eller svartpeppar
1 
bifftomat
1 
liten squash
2 
torkade fikon
3 msk
senap
1 tsk
lönnsirap
4 skiva
ostskivor
Näringsinnehåll (per portion): 3457 kJ  /  825 kcal
41 g Fett
51,4 g Protein
60 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Börja förbereda bakningen av hamburgerbröden genom att värma rödbetsjuicen (eller gurkmejan i 100 ml vatten). Smula ner jästen och rör om för att lösa upp den. Ägget: separera gulan från vitan. Blanda samman jästlösning, mjöl, socker, 0,5 tsk salt, det mjuka smöret, några rosmarinblad och äggulan. Knåda tills du får en mjuk och jämn deg. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme.

Steg 2

Dela degen i 4 lika stora delar. Forma 4 platta hamburgerbröd och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Förvärm ugnen till 200 °C (180 °C om du använder fläkt). Pensla hamburgerbröden med äggvitan, strö över lite hackade timjanblad och baka i ugnen i cirka 15–20 minuter. Låt bröden svalna.

Steg 3

Gör så här för att förbereda laxburgarna: Klappa laxfilén torr och lägg ner i en mixer med peppar och sojasås. Forma laxblandningen till 4 burgare och ställ in i kylen tills det är dags att börja grilla. Skölj av tomaten och ta bort innandömet. Skär i 4 tjocka skivor. Skölj av squashen, skär bort ändarna och skär tunna skivor i längsgående riktning.

Steg 4

För att göra fikonsenapen: Blanda fikon, senap och lönnsirap med hjälp av en mixer. Skär hamburgerbröden på mitten och pensla båda sidor av bröden med fikonsenapen. Lägg laxburgarna på grillen i ca 6-8 minuter, tillsätt tomaterna och squashskivorna på grillen under de sista 2-3 minuterna (stäng locket om din grill har ett sådant). Lägg tomat, squash och ost på den undre halvan av brödet, plus laxburgaren. Servera. Smaklig måltid!

Tips

Du kan även rosta hamburgerbröden på grillen.

Om du inte vill göra din egen fikonsenap så finns den att köpa på burk.

Recept-ID: 870

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Börja förbereda bakningen av hamburgerbröden genom att värma rödbetsjuicen (eller gurkmejan i 100 ml vatten). Smula ner jästen och rör om för att lösa upp den. Ägget: separera gulan från vitan. Blanda samman jästlösning, mjöl, socker, 0,5 tsk salt, det mjuka smöret, några rosmarinblad och äggulan. Knåda tills du får en mjuk och jämn deg. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme.

Dela degen i 4 lika stora delar. Forma 4 platta hamburgerbröd och låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Förvärm ugnen till 200 °C (180 °C om du använder fläkt). Pensla hamburgerbröden med äggvitan, strö över lite hackade timjanblad och baka i ugnen i cirka 15–20 minuter. Låt bröden svalna.

Gör så här för att förbereda laxburgarna: Klappa laxfilén torr och lägg ner i en mixer med peppar och sojasås. Forma laxblandningen till 4 burgare och ställ in i kylen tills det är dags att börja grilla. Skölj av tomaten och ta bort innandömet. Skär i 4 tjocka skivor. Skölj av squashen, skär bort ändarna och skär tunna skivor i längsgående riktning.

För att göra fikonsenapen: Blanda fikon, senap och lönnsirap med hjälp av en mixer. Skär hamburgerbröden på mitten och pensla båda sidor av bröden med fikonsenapen. Lägg laxburgarna på grillen i ca 6-8 minuter, tillsätt tomaterna och squashskivorna på grillen under de sista 2-3 minuterna (stäng locket om din grill har ett sådant). Lägg tomat, squash och ost på den undre halvan av brödet, plus laxburgaren. Servera. Smaklig måltid!

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.