Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås
Sök
Filtrera
Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås
Bookmark
7 av 221

Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås

Förberedelsetid: 50min
Calorific värde (per portion): 2680 kJ / 641 kcal

Ingredienser för 4 portioner

Till den söta sojasåsen:

Till de gratinerade grönsaks-maccheroni:

  • 200 g maccheroni / makaroner
  • ¼ broccoli (ca 100 g)
  • 160 g körsbärstomater (ca 16 styck)
  • 1 liten gul paprika (ca 100 g)
  • 2 lökar (ca 100 g)
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • salt, nymalen vit peppar

Till gratängsåsen:

  • 800 ml mjölk
  • 60 g smör
  • 80 g vetemjöl
  • 50 ml grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • nymalen vit peppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk riven parmesan

*Alternativt kan du använda Kikkoman Tamari glutenfri sojasås eller Kikkoman ekologisk sojasås.

Förberedelse

1. För den söta sojasåsen: Hetta upp grönsaksbuljongen, sojasåsen och sockret. Rör ned potatismjölet noga i 4 tsk kallt vatten, häll ned i såsen och låt koka upp.

2. För de gratinerade grönsaks-maccheroni: Koka maccheronipastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela broccolin i små buketter, skölj och förväll dem. Skölj tomaterna. Halvera paprikan, ansa kärnor och sidväggar och skölj paprikan. Skala och tärna löken tillsammans med paprikan i ca 1,5 cm stora tärningar. Borsta champinjonerna rena, skär av den nedersta delen av foten och tärna champinjonerna.

3. Hetta upp olivoljan i en panna, tillsätt grönsakerna, fräs upp i ca 5 minuter och krydda med salt och peppar. Lägg grönsaker åt sidan på en tallrik och håll varmt.

4. För gratängsåsen: Häll mjölken i en liten kastrull och värm till 60–70 °C. Lägg smöret och mjölet i en annan kastrull och låt småkoka på svag värme (utan att blandningen bränner vid) i 7-8 minuter under omrörning.

5. Tillsätt den varma mjölken lite i taget och rör ut klumparna väl till en jämn sås. Häll ned grönsaksbuljongen, låt koka upp och smaksätt såsen med salt, peppar och socker.

6. Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft).

7. Blanda grönsakerna och pastan med såsen, lägg allt i en ugnsform, strö över parmesanost och gratinera i den förvärmda ugnen i ca 5 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen, droppa över den söta sojasåsen och servera.

Ingredienser för 4 portioner

Till den söta sojasåsen:

Till de gratinerade grönsaks-maccheroni:

  • 200 g maccheroni / makaroner
  • ¼ broccoli (ca 100 g)
  • 160 g körsbärstomater (ca 16 styck)
  • 1 liten gul paprika (ca 100 g)
  • 2 lökar (ca 100 g)
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • salt, nymalen vit peppar

Till gratängsåsen:

  • 800 ml mjölk
  • 60 g smör
  • 80 g vetemjöl
  • 50 ml grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • nymalen vit peppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk riven parmesan

*Alternativt kan du använda Kikkoman Tamari glutenfri sojasås eller Kikkoman ekologisk sojasås.