Gratinerad broccoli, blomkål och glaserad pumpa med knaprigt sojasåsströssel
Sök
Filtrera
Gratinerad broccoli, blomkål och glaserad pumpa med knaprigt sojasåsströssel
Bookmark
117 av 222

Gratinerad broccoli, blomkål och glaserad pumpa med knaprigt sojasåsströssel

Förberedelsetid: 45min
Calorific värde (per portion): 1380 kJ / 330 kcal

Ingredienser för 4 portioner

Till béchamelsåsen:

  • 2 msk jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
  • 30 g vetemjöl
  • 400 ml havremjölk (eller mandelmjölk eller sojamjölk)
  • 50 ml grönsaksbuljong
  • 2 msk kokosmjölk
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • lite peppar

Till sojasåsströsslet:

  • 1 tsk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1 msk jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
  • ½ kopp pankomjöl (eller ströbröd/ skorpmjöl) 
  • 1–2 stjälkar färsk persilja

Förberedelse

  1. Dela broccolin och blomkålen i små buketter, skölj, förväll och låt dem rinna av väl. Skölj och fintärna pumpan (ca 1 cm). Hetta upp oljan i en liten kastrull, tillsätt och fräs upp pumpan. Tillsätt äppeljuicen och låt koka upp. Tillsätt sojasåsen och fortsätt koka tills vätskan kokat bort nästan helt.
  2. Béchamelsås: Hett upp jordnötsoljan i en kastrull, tillsätt och fräs upp mjölet. Tillsätt efter hand den varma havremjölken, buljongen och kokosmjölken, låt koka upp under omrörning och småkoka i ca 1–2 minuter. Krydda såsen med socker, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 160 °C över- och undervärme (140 °C varmluft). Sojasåsströssel: Blanda sojasåsen väl med jordnötsoljan. Lägg pankomjölet i en skål, häll över sojasås-jordnötsoljeblandningen och blanda väl. Fördela pankoblandningen på bakplåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i ca 6–7 minuter. Skölj och klappa persiljan torr, plocka av och finhacka bladen. Ta ut pankoblandningen ur ugnen och blanda med persiljan.
  4. Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg den glaserade pumpan i en ugnsform och ovanpå omväxlande broccolin och blomkålen. Häll över béchamelsåsen och gratinera i bakugnen i ca 2–3 minuter tills ytan är gyllenbrun. Ta ut gratängen ur ugnen, strö över sojasåsströsslet och servera.

Begagnade produkter i det här receptet

Ingredienser för 4 portioner

Till béchamelsåsen:

  • 2 msk jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
  • 30 g vetemjöl
  • 400 ml havremjölk (eller mandelmjölk eller sojamjölk)
  • 50 ml grönsaksbuljong
  • 2 msk kokosmjölk
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • lite peppar

Till sojasåsströsslet:

  • 1 tsk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 1 msk jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
  • ½ kopp pankomjöl (eller ströbröd/ skorpmjöl) 
  • 1–2 stjälkar färsk persilja