Fylld julgås med sojasås och stekta äpplen

Total tid 180 Min.
180 Min. Tid för förberedelse

Ingredienser

4 Portioner
1 
gås (ca 4 kg), färdig för tillagning
salt och peppar
1 
gul lök
1 
vitlöksklyfta
2 msk
smör
200 g
mörkt bröd
3 
äpplen
80 g
pistagenötter, hackade
1 tsk
ingefärspulver
2 msk
honung

Till stekta äpplen:

4 
äpplen (t.ex. Boskop)
100 g
mandelmassa
50 g
russin
2 cl
Amaretto
1 msk
smör

Till såsen:

400 ml
gåsfond (glas)
2 msk
crème fraîche
2 msk
såsredning
Näringsinnehåll (per portion): 1313 kJ  /  313 kcal

Förberedelse

Steg 1

Skölj gåsen och klappa den torr, salta och peppra både utanpå och inuti.

Steg 2

Till fyllningen: Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp smöret och fräs upp löken och vitlöken.

Steg 3

Tärna brödet, skala, kärna ur och tärna även äpplena. Tillsätt pistagenötterna och 4 msk Kikkoman sojasås, krydda med salt, peppar och ingefära.

Steg 4

Fyll gåsen med massan, nåla ihop öppningen, lägg gåsen med bröstet nedåt i en ugnsgryta. Stek i ca 2 timmar (elektrisk ugn 200 °C, varmluft 180 °C eller gasugn steg 4), ös över steksky flera gånger. Vänd gåsen med bröstet uppåt efter 1 ½ timme. Pensla bröstet före de sista 10 minuterna med en blandning av honung och 2 msk sojasås.

Steg 5

Stekta äpplen: Kärna ur äpplena, blanda mandelmassan med russin och Amaretto och fyll äpplena med massan. Lägg vardera 1 smörklick på varje äpple och skjut in dem ugnen på en bakplåt under de sista 20 minuterna.

Steg 6

Till såsen: Koka upp gåsfonden med 4 msk steksky från gåsen, rör ned crème fraîche, smaksätt med sojasås och red med såsredning.

Steg 7

Servera gåsen med stekta äpplen och efter tycke med rödkål och kroppkakor på potatis.

Recept-ID: 109

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Skölj gåsen och klappa den torr, salta och peppra både utanpå och inuti.

Till fyllningen: Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp smöret och fräs upp löken och vitlöken.

Tärna brödet, skala, kärna ur och tärna även äpplena. Tillsätt pistagenötterna och 4 msk Kikkoman sojasås, krydda med salt, peppar och ingefära.

Fyll gåsen med massan, nåla ihop öppningen, lägg gåsen med bröstet nedåt i en ugnsgryta. Stek i ca 2 timmar (elektrisk ugn 200 °C, varmluft 180 °C eller gasugn steg 4), ös över steksky flera gånger. Vänd gåsen med bröstet uppåt efter 1 ½ timme. Pensla bröstet före de sista 10 minuterna med en blandning av honung och 2 msk sojasås.

Stekta äpplen: Kärna ur äpplena, blanda mandelmassan med russin och Amaretto och fyll äpplena med massan. Lägg vardera 1 smörklick på varje äpple och skjut in dem ugnen på en bakplåt under de sista 20 minuterna.

Till såsen: Koka upp gåsfonden med 4 msk steksky från gåsen, rör ned crème fraîche, smaksätt med sojasås och red med såsredning.

Servera gåsen med stekta äpplen och efter tycke med rödkål och kroppkakor på potatis.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06
07

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.