Enkel holländsk ugnspannkaka med äpple och valnöt

Total tid 35 Min.
15 Min. Tid för förberedelse
20 Min. Tillagningstid

Fluffig pannkakssmet smaksatt med Kikkoman Mirin, gräddad i ugnen tills den är gyllenbrun och serverad med karamelliserade äppelbitar och valnötter.

Ingredienser

4 Portioner
6 
ägg
1 msk
socker
160 g
mjöl
320 ml
mjölk
1 msk
smör till pannan eller formen
400 g
(sura) äpplen, t.ex. Cox Orange
50 g
hackade valnötter
Frön av 1 vaniljstång
Näringsinnehåll (per portion): 2306 kJ  /  553 kcal
23,6 g Fett
19,8 g Protein
65,2 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Värm ugnen till 200°C över-/undervärme (180°C varmluftsugn). Sätt in en stor ugnssäker form eller rund ugnsform (Ø 28-30 cm) i ugnen och förvärm. Först när ugnen har nått rätt temperatur, förbereder du smeten.

Steg 2

Vispa äggen med sockret, mjölet, mjölken och 4 msk mirin till en jämn smet och låt vila i ca 5 minuter. 

Steg 3

Ta försiktigt ut den varma pannan från ugnen, tillsätt smöret, låt det smälta en kort stund och bred ut det. Häll i den flytande smeten och grädda omedelbart i den förvärmda ugnen i 15-20 minuter tills den är gyllenbrun. Degen jäser mycket, men faller ihop igen.

Steg 4

Skala äpplena, skär dem i fjärdedelar, ta bort kärnhuset och skär äpplena i smala klyftor. Rosta valnötterna i en uppvärmd panna tills de är gyllenbruna. Tillsätt vaniljfröna, äpplena och resterande Mirin och fräs i ca 5 minuter tills de är lätt karamelliserade. 

Steg 5

Ta ut pannan med pannkakan från ugnen, placera äpple-valnötsblandningen i mitten och servera. 

Tips

 

Detta är jättegott med vaniljglass eller vanlijsås.

Byt ut äpplena mot t.ex. päron, aprikoser, plommon osv.

Servera pudrad med florsocker och kanel. 

Om du gillar en fluffigare pannkaka, separera äggen, vispa äggvitorna tills de blir styva och vik sedan försiktigt ner dem i smeten.

 

Recept-ID: 1029

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Värm ugnen till 200°C över-/undervärme (180°C varmluftsugn). Sätt in en stor ugnssäker form eller rund ugnsform (Ø 28-30 cm) i ugnen och förvärm. Först när ugnen har nått rätt temperatur, förbereder du smeten.

Vispa äggen med sockret, mjölet, mjölken och 4 msk mirin till en jämn smet och låt vila i ca 5 minuter. 

Ta försiktigt ut den varma pannan från ugnen, tillsätt smöret, låt det smälta en kort stund och bred ut det. Häll i den flytande smeten och grädda omedelbart i den förvärmda ugnen i 15-20 minuter tills den är gyllenbrun. Degen jäser mycket, men faller ihop igen.

Skala äpplena, skär dem i fjärdedelar, ta bort kärnhuset och skär äpplena i smala klyftor. Rosta valnötterna i en uppvärmd panna tills de är gyllenbruna. Tillsätt vaniljfröna, äpplena och resterande Mirin och fräs i ca 5 minuter tills de är lätt karamelliserade. 

Ta ut pannan med pannkakan från ugnen, placera äpple-valnötsblandningen i mitten och servera. 

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.