Apelsin-soja-marinerad laxfilé med krämig champinjonsås

Total tid 80 Min.
60 Min. Tid för förberedelse
20 Min. Tid för marinering

Ingredienser

4 Portioner

Till apelsin-sojasås-marinaden:

3 msk
apelsinjuice
6 
apelsinskivor (2 till marinaden och 4 till tillbehöret)
1 ½ 
olivolja
4 
laxfiléer med skinn (à ca 150 g)
2 
endiver

Till den krämiga champinjonsåsen:

250 g
champinjoner
1 
gul lök
3 msk
olivolja plus lite mer till aluminiumfolien
20 g
smör
salt, nymalen peppar
300 g
grädde
1 ½ msk
mild senap
1 ½ tsk
strösocker
Näringsinnehåll (per portion): 3181 kJ  /  760 kcal
61,1 g Fett
37,2 g Protein
14,4 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Blanda alla ingredienserna till marinaden väl i en skål. Skölj laxfiléerna och lägg dem tillsammans med marinaden och 2 apelsinskivor i en tillräckligt stor fryspåse. Tryck ut luften ur påsen, förslut påsen och marinera i 15–20 minuter. Rensa, skölj och halvera endiverna.

Steg 2

Till den krämiga champinjonsåsen: Borsta champinjonerna rena, skala löken och skiva svamp och lök i 2–3 mm tunna skivor.

Steg 3

Hetta upp 2 msk olja i en panna och fräs upp champinjonerna och löken. Tillsätt smöret och krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt grädden, senapen, Kikkoman sojasås och sockret och koka upp.

Steg 4

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg skrynklad aluminiumfolie på en ugnsplåt och pensla lite olivolja ovanpå. Ta upp laxfiléerna ur marinaden, klappa dem torra, lägg dem med skinnsidan uppåt på aluminiumfolien och stek dem i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter.

Steg 5

Ta ut plåten ur ugnen, vänd på laxfiléerna, fördela den krämiga champinjonsåsen kring laxfiléerna och arrangera endivhalvorna bredvid.

Steg 6

Strö salt och peppar och droppa resten av olivoljan över endivhalvorna. Lägg de kvarvarande 4 apelsinskivorna på laxfiléerna, fortsätt steka i ca 10 minuter och servera allt.

Tips:

Hetta upp resten av marinaden och droppa den över de färdigstekta laxfiléerna.

DET HÄR RECEPTET ÄR LÄTT ATT GÖRA BÅDE PÅ GRILLEN OCH TILL BARBECUEN.

Recept-ID: 216

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Blanda alla ingredienserna till marinaden väl i en skål. Skölj laxfiléerna och lägg dem tillsammans med marinaden och 2 apelsinskivor i en tillräckligt stor fryspåse. Tryck ut luften ur påsen, förslut påsen och marinera i 15–20 minuter. Rensa, skölj och halvera endiverna.

Till den krämiga champinjonsåsen: Borsta champinjonerna rena, skala löken och skiva svamp och lök i 2–3 mm tunna skivor.

Hetta upp 2 msk olja i en panna och fräs upp champinjonerna och löken. Tillsätt smöret och krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt grädden, senapen, Kikkoman sojasås och sockret och koka upp.

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg skrynklad aluminiumfolie på en ugnsplåt och pensla lite olivolja ovanpå. Ta upp laxfiléerna ur marinaden, klappa dem torra, lägg dem med skinnsidan uppåt på aluminiumfolien och stek dem i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter.

Ta ut plåten ur ugnen, vänd på laxfiléerna, fördela den krämiga champinjonsåsen kring laxfiléerna och arrangera endivhalvorna bredvid.

Strö salt och peppar och droppa resten av olivoljan över endivhalvorna. Lägg de kvarvarande 4 apelsinskivorna på laxfiléerna, fortsätt steka i ca 10 minuter och servera allt.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.