Apelsin-soja-marinerad laxfilé med krämig champinjonsås
Sök
Filtrera
Bookmark
126 av 208

Apelsin-soja-marinerad laxfilé med krämig champinjonsås

Förberedelsetid: 1hr 20min
Marineringstid: 20min
Calorific värde (per portion): 3181 kJ / 760 kcal

Ingredienser för 4 portioner

Till apelsin-sojasås-marinaden:

  • 6 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås (ca 60 ml) 
  • 3 msk apelsinjuice           
  • 6 apelsinskivor (2 till marinaden och 4 till tillbehöret)
  • 1 ½ msk olivolja     
  • 4 laxfiléer med skinn (à ca 150 g)
  • 2 endiver

Till den krämiga champinjonsåsen:

  • 250 g champinjoner
  • 1 gul lök      
  • 3 msk olivolja plus lite mer till aluminiumfolien
  • 20 g smör    
  • salt, nymalen peppar                 
  • 300 g grädde         
  • 1 ½ msk mild senap  
  • 2 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås                 
  • 1 ½ tsk strösocker

Förberedelse

  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden väl i en skål. Skölj laxfiléerna och lägg dem tillsammans med marinaden och 2 apelsinskivor i en tillräckligt stor fryspåse. Tryck ut luften ur påsen, förslut påsen och marinera i 15–20 minuter. Rensa, skölj och halvera endiverna.
  2. Till den krämiga champinjonsåsen: Borsta champinjonerna rena, skala löken och skiva svamp och lök i 2–3 mm tunna skivor.
  3. Hetta upp 2 msk olja i en panna och fräs upp champinjonerna och löken. Tillsätt smöret och krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt grädden, senapen, sojasåsen och sockret och koka upp.
  4. Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg skrynklad aluminiumfolie på en ugnsplåt och pensla lite olivolja ovanpå. Ta upp laxfiléerna ur marinaden, klappa dem torra, lägg dem med skinnsidan uppåt på aluminiumfolien och stek dem i den förvärmda ugnen i ca 8 minuter.
  5. Ta ut plåten ur ugnen, vänd på laxfiléerna, fördela den krämiga champinjonsåsen kring laxfiléerna och arrangera endivhalvorna bredvid.
  6. Strö salt och peppar och droppa resten av olivoljan över endivhalvorna. Lägg de kvarvarande 4 apelsinskivorna på laxfiléerna, fortsätt steka i ca 10 minuter och servera allt.

Tips: Hetta upp resten av marinaden och droppa den över de färdigstekta laxfiléerna.

DET HÄR RECEPTET ÄR LÄTT ATT GÖRA BÅDE PÅ GRILLEN OCH TILL BARBECUEN.

Begagnade produkter i det här receptet

Ingredienser för 4 portioner

Till apelsin-sojasås-marinaden:

  • 6 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås (ca 60 ml) 
  • 3 msk apelsinjuice           
  • 6 apelsinskivor (2 till marinaden och 4 till tillbehöret)
  • 1 ½ msk olivolja     
  • 4 laxfiléer med skinn (à ca 150 g)
  • 2 endiver

Till den krämiga champinjonsåsen:

  • 250 g champinjoner
  • 1 gul lök      
  • 3 msk olivolja plus lite mer till aluminiumfolien
  • 20 g smör    
  • salt, nymalen peppar                 
  • 300 g grädde         
  • 1 ½ msk mild senap  
  • 2 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås                 
  • 1 ½ tsk strösocker