

Olika sorters sojasås
Vi vet alla att det finns många sojasåser men det är stor skillnad mellan en sojasås och en annan. Kändiskockar och matskribenter försöker ofta påpeka skillnaden mellan kinesiska och japanska såser.
Kinesiska sojasåser finns i både ljusa och mörka versioner. Vissa är kemiskt framställda och andra är bara delvis bryggda. Hur som helst, varje bryggning är vanligtvis bara några veckor utan jäst, till skillnad från japanska sojasåser, som bryggs med speciellt odlad jäst under många månader. Karamellfärg (E150) tillsätts ofta till kinesisk soja för att skapa dess signum, det kraftfulla, mörka utseendet. Många innehåller även tillsatt socker, mononatriumglutamat och konserveringsmedel, vilket kan ge en konstgjord smak och en konsistens som är sirapsliknande. Kemiskt framställd sojasås har ofta en överväldigande smak. Bara några droppar för mycket och rätten är förstörd!
I Japan, Kikkomans hem, är kemiskt framställd soja ett tabu. Den japanska sojasåsen, ibland kallad "shoyu", har i allmänhet en lägre salthalt och innehåller rostat vete i receptet. Detta förbättrar inte bara smaken och aromen, utan också färgen på såsen. Vårt råd är att alltid titta på etiketten innan du köper. Ju färre ingredienser, desto bättre!
Upptäck mer