Washoku – utmärkelse som världskulturarv 2013

Varför det japanska köket är så unikt

Fram till nu är det endast få länders matlagningskonst som tagits upp i UNESCO:s lista över immateriellt kulturarv. Men 2013 lyckades washoku – den traditionella japanska matkulturen – med att tas upp i den världsberömda UNESCO-listan, en ära som hela den japanska nationen är stolt över!

Washoku är en metod som strävar efter att man förtär olika naturliga, närodlade ingredienser såsom ris, fisk, grönsaker samt ätbara vilda växter. I washoku ingår även traditioner som har att göra med att maten ska tillagas omsorgsfullt och läggas upp vackert. Men washoku är mycket mer än bara det. Ordagrant översatt betyder det ”harmoni mellan livsmedlen” och harmoni är av de viktigaste aspekterna i den traditionella japanska matlagningskonsten.

Varför washoku har förtjänat att bli världskulturarv

Det japanska köket innehåller endast lite kött, men i stället mycket ris, fisk och säsongens grönsakssorter. Dessutom är det tradition att använda sojasås som smaksättare till talrika maträtter som med sin höga kvalité hjälper till att lyfta fram den ingrediensernas naturliga arom utan att täcka över den. Denna egenskap finner man också hos Kikkoman Naturligt bryggd sojasås.

Japaner som tillämpar washoku är akribiskt noga med hur maträtterna presenteras. De serveras underbart dekorerat på speciellt porslin – verkligen en fröjd för ögat. Allt i enlighet med mottot ”man äter med ögat också”. En annan viktig aspekt med washoku är kombinationen av olika ingredienser för att skapa harmoni mellan färger och smak.

Washoku är så mycket mer än ett typisk nationellt kök. Det är mer en filosofi och en ritual som uttrycker högaktning inför sättet hur livsmedlen tillbereds och förtärs.

Visste du?

Washoku är så mycket mer än ett typisk nationellt kök. Det är mer en filosofi och en ritual som uttrycker högaktning inför sättet hur livsmedlen tillbereds och förtärs.