
Fondue på japanskt vis
Mysiga kvällar med vänner och familj i avspänd atmosfär med läcker mat som avnjuts framför allt långsamt – det förknippar man med fondue! Och inte bara här i Europa, utan även i Japan. Där heter fonduen shabu-shabu och serveras traditionellt med oxkött. Varje gäst tillbereder sitt eget kött genom att doppa det i en gryta med kokande het buljong. Ljudet som uppstår då har gett maträtten sitt intressanta namn. Till serverar man olika kålsorter, purjolök, morötter, olika svampsorter eller udonnudlar som också kokas i buljongen. När köttet och grönsakerna är färdiga doppar man dem i ponzu- eller sesamsås och låter det hela smälta munnen! Vanligtvis serveras ris till.
Kom igång! Kikkoman visar två härliga recept på denna mysiga, japanska traditionsmåltid:

Shabu-shabu (japanese hot pot)
Ingredienser för två personer:
- 150 g lövtunt skivat oxkött att koka
- 4 shiitakesvampar (alternativt champinjoner, ostronskivling)
- 150 g hakusai (kinakål) (alternativt savojkål, mangold)
- 1/2 knippe färsk spenat/maskrosblad/rucola
- 1/2 knippe salladslökar (alternativt purjolök)
- 600 ml buljong: 1 ark sjögräs & 600 ml vatten (alternativt fisk-/kött-/grönsaksfond)
- Efter tycke och smak: Kikkoman Ponzu sojasås eller Kikkoman Sesamdressing
Till sesamsåsen (hemlagad):
- 4 msk sesampasta eller jordnötspasta
- 2 msk äppeljuice
- 1–1,5 msk sojasås
- 1/2 tsk strösocker
- vitpeppar efter tycke
Gör så här:
Skär oxköttsskivorna i bitar. Skär bort stjälkarna från shiitakesvamparna och skär resten dekorativt. Skär botten på hakusai-kålen (kinakålen) i 4–5 cm långa strimlor och bladen i munsstora bitar. Skär spenaten i grova bitar och salladslöken diagonalt i 5–6 cm långa bitar. Blanda ingredienserna till sesamsåsen. Koka buljongen. Koka köttet lätt och resten av ingredienserna i buljongen under måltiden. Njut med sesamsås och ponzusås som dippsåser.

Daikon radish shabu-shabu
Ingredienser för två personer:
- 300 g japansk vit rättika (daikon)
- 150 g tunt skivat fläsk- eller oxkött att koka
- 40 g morötter
- 1/2 förpackning shiratakinudlar (alternativt glasnudlar, mjukkokta)
- 1 knippe mizuna (japanska kålblad) (alternativt spenat)
- Efter tycke och smak: Kikkoman Ponzu sojasås eller Kikkoman Sesamdressing
Till tsuyu-buljongen:
- 2 koppar vatten
- 2 koppar höns- eller grönsaksbuljong
- 2 msk Kikkoman sojasås
- 2 msk vitt vin (sött)
- 1 tsk strösocker
Gör så här:
Strimla rättikan i 15 cm långa tunna strimlor. Skiva fläsk-/oxköttet i tunna och stora skivor, strimla moroten och mizuna i 5 cm långa strimlor (eller skär spenaten i munsstora bitar). Blanchera shiratakinudlarna (eller glasnudlarna). Blanda alla ingredienserna till buljongen i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Krydda genom att doppa ingredienserna i ponzu- eller sesamsås och njut.
Shabu-shabu på europeiskt vis – lätt att laga hemma
Inte bara i Japan är det populärt med shabu-shabu. Långsamt med säkert har den blivit en ny trend i Europa och erbjuds i allt fler restauranger. Men mysigast är det alltid hemma! Med goda vänner, ett läckert vin och mycket gott om tid. Kikkoman visar med tre härliga receptidéer vad du behöver för en lyckad europeisk shabu-shabu. Nå, blir du sugen? Bjud då genast in dina vänner och din familj och laga denna mysiga maträtt!