Hälsningar från Japan – Det är högsäsong för körsbärsblomningen!

Körsbärsblomningsfestivalen HANAMI ringer in våren

När väderprognosen i Japan förutsäger ”sakura zensen”, eller översatt ”körsbärsblomningsfront”, och hela landet är täckt av ett blomsterhav i rosa och vitt, då firar man HANAMI. Körsbärsblomningen ringer in våren och festen lockar besökare från hela världen till Kikkomans hemland – till Japan.

Från mitten av mars till i början på maj står de cirka 300 olika arterna körsbärsträd i Japan i full blom. Blomningen börjar i Kyūshū, den sydligaste av Japans fyra huvudöar, sedan drar sig blomningsprakten upp mot nordost till den största ön Hokkaido högt uppe i norden. Undan för undan lyser hela landet i ett färghav av vitt, skärt och rosa till kraftigt cerise.

Under de ca 10 dagar som träden blommar firar japanerna vårens början. Familjen, vänner och kollegor träffas för att ha picknick med bento och saké under de praktfullt blommande körsbärsträden och njuter av det ovanliga naturskådespelet. En fest för alla sinnen!

Visste du?

Körsbärsblomman är en av de mest kända symbolerna för den japanska kulturen. I Kikkomans hemland står den för skönhet, uppbrott och förgänglighet.