
Osechi ryōri: Japanska specialiteter till nyår
Japanskt nyår
Oshōgatsu (お正月), det japanska nyåret är en av Japans viktigaste högtider. Man firar ōmisoka, den japanska nyårsaftonen, på ett helt annat sätt än i Europa. Nyårsafton är inte höjdpunkten utan upptakten till det egentliga nyårsfirandet och celebreras mycket mindre spektakulärt. Det nya året i Japan börjar nämligen inte med ett stort fyrverkeri utan med klockringning i buddhistiska tempel. 108 gånger ringer den stora klockan i alla tempel i hela landet. Med varje ringning ska en av människornas 108 världsliga begär lämna jorden så att människorna kan börja det nya året fria från synd och lidande. Många japaner motiverar detta till hatsumōde (初詣), dvs. till årets första besök i ett tempel, och att där be om lycka och hälsa för de kommande tolv månaderna.
Oshōgatsu (お正月) – det japanska nyåret
Akemashite omedetô gozaimasu eller あけましておめでとうございます – så säger man gott-nytt-år på japanska. Den egentliga japanska nyårsfesten liknar mer vår julfest i Europa. Den är årets viktigaste familjehögtid, barnen får presenter och framför allt äter och dricker man mycket och rikhaltigt. En fast sedvänja till nyår och en av de viktigaste kulinariska ritualerna är osechi ryōri – den japanska nyårsmaten. Liksom bentō består den av olika specialiteter och delikatesser som arrangeras fint och serveras i en vacker matlåda (jyu-bako). Osechi ryōri förbereds redan före nyårshelgen, så att ingen i Japan ska behöva laga mat under årets första dagar.
Varje delikatess har en speciell betydelse
Det är inte bara sedvänjan i sig som firas så intensivt i Japan. Även de olika maträtterna och godbitarna i nyårslådorna har en speciell innebörd. Varje enskild maträtt i en osechi tillskrivs positiva egenskaper. De betraktas som symbol för förhoppningen om att livet och det nya året ska fyllas allt mer med lycka och rikedom med varje munsbit och varje skikt. Så anses exempelvis ”saltstekt havsruda” (tai no shioyaki) vara en särskilt lyckobådande maträtt och sillrom (kazu no ko) garanterar sund tillökning i familjen under det nya året. Sjögräs står för glädje och svarta sojabönor för hälsa. Populärt är även ozōni, en soppa med mochi-riskaka. Även att njuta av mochi-riskaka till nyår har en viss betydelse. Den står för ett långt liv, uthållighet och hälsa.
Osechi-ryōri-delikatesser i nyinspirerad tappning
Traditionen osechi ryōri är mer än 1000 år gammal. Till de klassiska osechi-specialiteterna hör datemaki (söt, rullad omelett), kuri kinton (kanderade äkta kastanjer med sötpotatis), kuromame (söta svarta sojabönor) eller su renkon (inlagd lotusrot). Utöver de typiska små, kalla godbitarna som arrangeras både aptitretade och mycket dekorativt sällar sig allt oftare moderna variationer till osechi-ryōri-ritualen. Dit räknas rostbiff och sallad eller stekta kinesiska maträtter. Mångfalden är stor. Kikkoman visar dig med vilka specialiteter du kan celebrera din alldeles egen osechi-ryōri-fest. Särskilt bra lyckas du med en mix av våra olika japas – som naturligtvis alla smaksätts med våra Kikkoman sojasåser. De är must-haves för japanska specialiteter!