Mexiko möter Kikkoman sojasås

Mexiko är chilipepparns ursprungsland. Men mycket mer än bara det. Landets traditionella kök förenar i sig prekolumbiska och spanska, men även franska, arabiska, karibiska och andra inflytanden. Utom den milda till eldigt skarpa chilipepparn står det därför många andra frukter och grönsakssorter på matsedeln, exempelvis majs, bönor eller avokader.

Allt efter region kommer dessutom kött och fågel lika ofta på tallriken som färsk fisk av alla de slag. Som mexikansk nationalrätt räknas mole poblano con pollo. Den består av kyckling överhälld med en sås gjord på chili, olika kryddor och en hemlig ingrediens – lite choklad.

Kombinera två läckra traditionskök

Liksom det japanska köket, som kallas washoku, har det mexikanska köket utsetts av UNESCO till immateriellt världskulturarv. De båda kokkonsterna kompletterar varandra förvånansvärt bra! Prova själv vår tomat-ponzu-dipp nästa gång du snaskar på tortillachips.

Eller laga din mexikanska chilirätt med Kikkoman sojasås – det skämmer bort gommen! Och här får du ett tips till: Med sin umami lyfter vår sojasås fram det där lilla extra i albóndigas, mexikanska köttbullar i tomatsås, och chile poblano, fylld grön paprika. Låt dig överraskas!

Mexikansk snabbmat

Många maträtter i det mexikanska köket är tacksam snabbmat när det måste gå fort. Tacos exempelvis är ett mexikanskt mellanmål som är populärt även hos oss. Dessa rullade majstortillas kan fyllas helt efter egen smak med allt möjligt härligt gott och är färdiga i en handvändning.

Som snacksalternativ passar helt utmärkt de tunna vetetortillabröden som i Mexiko serveras varma och ofta också fyllda.