Laga mat med sparris

Laga mat med sparris

Äntligen är den här – den färska sparrisen. Sparrisskörden börjar i mitten av april och pågår till slutet av juni. Sparris passar utmärkt med både klassisk hollandaisesås och tillsammans med Kikkoman sojasås. Följs våra enkla tips för att lyckas med sparrisen.

1. Köpa

För att veta att sparrisen är färsk kan du titta på ändan och känna att den är lite fuktig, samt att det kommer ut lite vätska när du trycker på den. Du kan även rulla sparrisstjälkarna mot varandra för att höra ett krispigt ljud. Har sparrisen missfärgningar, tyder det på att sparrisen är gammal.

2. Förvara

Sparris ska förvaras svalt och fuktigt, helst i kylskåp.
Ett tips för att bevara sparrisen längre, är att packa in sparrisen i en fuktig kökshandduk och lägga den i en platspåse. Då kommer sparrisen hålla sig upp till två till tre dagar. Är sparrisen redan skalad, kan den förvaras på samma sätt. Men håller då bara upp till en dag.

3. Skala

Vit och violett sparris rekommenderar vi att skala. Skölj noga under rinnande kallt vatten innan du skalar.
Det du ska tänka på när du skalar en sparris är att du alltid börjar uppifrån och ned. Börja skala ungefär 1 cm under sparrisknoppens ända. Se till att du skalar tunt och jämnt, den nedre änden skärs sedan bort.

4. Koka

För att bevara sparrisens mineraler och vitaminer, rekommenderas det att koka med knappt täckt vatten. Grön sparris är för det mesta färdig redan efter 5 till 8 minuter, allt efter stjälkarnas tjocklek. Om sparrisen kokas i rikligt med vatten, kokas den mellan 10 till 25 minuter. Beroende på stjälkarnas tjocklek. Gör ett provstick för att veta att sparrisen är klar. Den perfekt kokta sparrisen ska ha ett litet motstånd genom stjälken.
Efter tycke och smak, kan man tillsätta ca ½ msk av Kikkoman sojasås per liter vatten. För en mer smakupplevelse tillsätt en klick smör.
Ett tips, låt ett par bitar av vitt bröd koka med i vattnet eller tillsätt en nypa socker. För att dra ut de bittra smakämnena ur sparrisen. För grön sparris får det gärna vara lite mer socker.

5. Äta

Sparris passar utmärkt till både kokt potatis, skinka, kött eller fisk. Pricken över i är att servera sparrisen med hollandaise- eller béarnaisesås.
Härligt gott är också att ha smält smör och ett stänk av Kikkoman sojasås.

Vårt tips!

Man kan lätt portionera upp sparrisen vid tillagning. Ta ett snöre och bind ihop ett antal sparrisar, tänk på att inte binda för hårt. Per person brukar man räkna med ca 500g sparris.