Njut lätt och läckert med Kikkoman

Att vara aktiv och stark har inte bara att göra med tillräckligt med motion och rörelse. Även kosten spelar roll för kroppens välbefinnande. Man mår helt enkelt bra av att dra ner på kalorierna då och då. Men du måste inte avstå från härliga smakupplevelser. Avgörande för det lätta köket är att använda smakfulla ingredienser.

Krispiga sallader

Den som vill äta sunt hittar snabbt lämpliga ingredienser i grönsakshyllan. Paprika, squash, morötter, rucolasallad och likande innehåller inte bara mindre fett och kolhydrater, utan framför allt fibrer som stärker immunförsvaret. De är rika på hälsosamma vegetabiliska ämnen, vitaminer och mineraler och därför ideala som underlag för välbalanserad kost. Som råkost eller i sallader innehåller de flesta grönsakerna särskilt mycket ”växtpower”. Bäst är det att börja med en blandning av sina älsklingsgrönsaker och sedan förhöja smaken med en egen hemgjord dressing, avsmakad med någon av Kikkomans såser.

Nyttigt fett, få kolhydrater

Att helt avstå från fett och kolhydrater är inte heller sunt, istället lönar det sig att följa ett par tips. Det är viktigt att vara uppmärksam på de olika typerna av fetter. Några av de nyttigaste fetterna är exempelvis olivolja (extra virgin/jungfruolja), hampafröolja och linfröolja. Till stekning kan man använda kokosolja som behåller sina positiva egenskaper även vid höga temperaturer. När det gäller kolhydrater gäller mottot ”gör mer med mindre”. Med kakor och godis, pasta, pizza och bröd på vitt mjöl får de flesta i sig mycket mer kolhydrater än kroppen kan tillgodogöra sig. Även här finns härligt goda alternativ, exempelvis konjaksnudlar, även kallade shirataki. De görs på mjöl av konjakrot och innehåller nästan inga kolhydrater eller kalorier alls. Då de dessutom är glutenfria är shiratakinudlar perfekta till glutenfria maträtter. Till dem passar Kikkoman naturligt bryggd Tamari glutenfri sojasås och Kikkoman glutenfri Teriyakimarinad.