Hemligheten bakom en perfekt burgare

Hemligheten bakom en perfekt burgare

Burgare med såser från Kikkoman

Burgaren har för länge sedan befriat sig från sin image som snabbmat. Insikten att en burgare tillreds med stor hängivenhet och bra ingredienser breder ut sig i allt vidare kretsar. Dess styrka ligger därvid i dess enkelhet: två brödhalvor fyllda med en „biff“, som består av kött, fågel, fisk eller grönsaker – därtill litet sallad och kryddiga såser.

En amerikansk klassiker

Vem som har uppfunnit hamburgaren, numera oftast i kortformen burgare, är tyvärr inte bekant. Trots att den är den del av det amerikanska köket i USA, härstammar dess namn sannolikt från den nordtyska staden Hamburg. Det finns många teorier om hur den fick sitt namn. Bland annat spekulerar man i att det var en specialitet på ett fik i Hamburg, „varmt bröd“, som var en föregångare till burgaren. Det handlar då om en vetefralla som försetts med en skiva stek och steksås.

Pulled Pork, pastrami eller vegansk

Faktum är att burgarens framgångssaga inleddes i USA för cirka 100 år sedan och att den i dag åtnjuter stor popularitet i många länder. Oavsett om det är en klassisk version med köttfärsbiff eller en nyare med Pulled Pork, pastrami eller till och med en vegansk biff av linser, bönor eller spannmål – det finns numera otaliga versioner av burgaren. Det finns något lekfullt i processen att skapa en ny variant. Burgaren återskapas ständigt i nya former med nya kombinationer. Det är sannolikt orsaken till att den aldrig blir omodern.

Mycket ost, karamelliserad lök

Att själv tillaga en burgare är särskilt kul tillsammans med vänner och familj. På partyn, fester och födelsedagar kan alla skapa och krydda sin egen burgare enligt egen smak. Medan mycket ost är ett måste för en del så experimenterar andra med ovanliga smakkombinationer: peperoni ger styrka åt blandningen, karamelliserad lök tillför en angenämt söt touch.

En fråga om sås

Det finns ketchup, senap och majonnäs – men bara de smakmässigt välkomponerade såserna från Kikkoman förlänar burgaren en riktigt fin och kraftig smak. Kikkomans sortiment erbjuder en hel rad med såser som ägnar sig utmärkt för en burgare. Kikkomans Teriyaki BBQ-sås med honung ger en angenämt sötaktig karaktär. Den som vill ha en litet kraftigare smak kan ta till Kikkomans Teriyaki sås med rostad vitlök. Bägge kan med fördel användas redan vid tillagningen: marinera helt enkelt burgarbiffen med såsen när du steker den i pannan eller grillar den – då suger den i sig aromerna direkt och blir härligt saftig.

Man kan också använda sig av Kikkomans klassiker, den naturligt bryggda sojasåsen, eller Teriyaki Marinad & Sås, som bägge lämpar sig mycket väl för att krydda burgaren.