Små degknyten som ger stor smak

Upptäck de härligt variabla japanska gyoza!

De liknar italienska ravioli, tortellini eller tyska maultaschen, men är typiskt japanska dumplings: gyoza. De små degknytena har en kraftig fyllning med färska ingredienser såsom grönsaker, kött eller skaldjur, men de finns även helt vegetariska varianter. Gyoza serveras helt traditionellt med sojasås, vinäger, chiliolja eller ponzu. Det alldeles speciella med dem är inte bara degen och de många olika fyllningarna. Det är framför allt tillagningen. De traditionella japanska gyoza steks, men de kan också friteras, kokas eller ångkokas.

Degknyten med kraftig fyllning, enklare att göra än man tror 

Det stämmer, det ser inte så enkelt ut att göra gyoza. Men det är lättare än man tror och kräver bara lite tålamod och en nypa fingerfärdighet. Helt klassiska är japanska gyoza gjorda på ett tunt deghölje med en fyllning på köttfärs, salladslök, kål, ingefära och vitlök. Ingredienserna läggs på gyozadegen och formas försiktigt i handen till degknyten. Sedan behöver gyoza bara brynas en kort stund, ångas lite och sedan kokas eller krypande friteras – och de läckra degknytena är färdiga!

Gyoza baserar på en speciell deg

Den viktigaste förberedelsen för gyoza är den rätta degen. Vi visar vad du bör vara uppmärksam över när du blandar ihop ingredienserna vetestärkelse, potatis-/majsmjöl, socker, salt, varmt vatten och olja i den här videofilmen. Men lugn bara lugn! Det går även bra att köpa en färdig gyozadeg i en matbutik eller asiatisk mataffär. Med båda varianterna lyckas garanterat med gyozarecepten från Kikkoman.

Dessa dippsåser passar perfekt till japanska gyoza

Vad som absolut måste finnas på bordet med de japanska dumplings är en kryddig dippsås. Traditionellt baserar dippsåsen på sojasås, vinäger och chiliolja, men även med en hemlagad dipp på majonnäs, Kikkoman Naturligt bryggd sojasås och tahini, rostad sesampasta, smakar gyoza fantastiskt. Lika läckra dippsåser kan man trolla fram på ett par minuter på yoghurt. Och den som vill ha det ännu lättare tar helt enkelt en av de tre Kikkoman Ponzu sojasåserna som finns med citron-, apelsin- och chilismak. En idealisk dippsås för alla gyoza-godbitar!

Läcker entré, härligt tillbehör eller lätt huvudrätt

Gyoza är små delikatesser för alla tillfällen och alla rätter i menyn. Som entré stimulerar de smaksinnet och passar till nästan alla efterföljande rätter i menyn. I Japan serveras gyoza gärna som tillbehör till klara ramen eller nudelsoppor. Men även som huvudrätt är gyoza en populär specialitet – då gärna med sina många variationsmöjligheter.

I Kina är de fyllda dumplings jiaozi en typisk festlig rätt på det kinesiska nyåret. De symboliserar välstånd och sammanhållning. Och det smakar man faktiskt!

Och här är våra gyozarecept:

Stekta gyoza-dumplings – en japansk klassiker

Spetskål. köttfärs, salladslökar, vitlök och ingefära är själva basen till dessa stekta gyoza som är en sann glädje för gourméer! Smaksätt ingredienserna helt enkelt med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, packa in dem i gyozadeg och stek dem gyllenbruna och knapriga i stekpannan. Resultatet är kraftiga degknyten som hänför med rostade aromer. Till behövs det en passande dippsås – antingen med chiliolja och vinäger för en vass kick eller en majonnäsdipp med sesampasta och honung eller helt enkelt bara Kikkoman Ponzu citrus sojasås – nu kan du njuta av gyozan.

Ångkokta, vegetariska gyoza – en läcker vego-specialitet

Med auberginer, shiitakesvampar, spetskål, morötter, salladslök och ris fylls dessa skonsamt tillagade gyoza. Den naturligt bryggda sojasåsen från Kikkoman ger ris-grönsaks-blandningen en speciell fyllighet i smaken och en angenämt mild smaksättning. Degknytena ångkokas i en ångkorg eller en kastrull. Och som dippsås till denna vegetariska delikatess passar en kraftig komposition gjord på Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, salladslök och malna sesamfrön eller en yoghurtdipp med citronsaft, cayennepeppar, kummin och koriander. Eller helt enkelt Kikkoman Ponzu chili sojasås.

Friterade gyoza – en fest för alla som älskar havets frukter

Räkor, shiitakesvampar och vattenkastanjer är de dolda stjärnorna i de här friterade gyoza-dumplings. De små degknytena med sin fyllning, smaksatt med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, en verklig delikatess för alla som älskar havets frukter. Och vackert upplagda på salladsblad bredvid halverade körsbärstomater är de en fröjd för ögat också. Dippsåserna: åter en trio med tre smakriktningar.

Shumai – små japanska degkorgar med köttfyllning

En variant och ett alternativ till gyoza är shumai. Degen är lite annorlunda och även formen. De små japanska degkorgarna ser ut som underbara blommor. De är fulla med färska ingredienser såsom kött, shiitakesvampar och ärtor – aromen naturligtvis förädlad med Kikkoman sojasås. Och garnerade med en enda grön ärta blir den optiska blomlooken helt perfekt! Dessa shumai dippar vi i en blandning av sojasås och senap. Härligt gott!

Tillbehör eller huvudrätt – hur många gyoza behöver jag?

Gyoza serveras i Japan gärna som tillbehör till klara ramen eller nudelsoppor. Då räcker det med ca 10 styck per person. Den som hellre vill servera de små delikatesserna som huvudrätt bör räkna med minst 15 styck person.