Gör sushi själv – Nigiri, maki & co

Alla har smakat och älskar sushi. Men det är inte bara en njutning att äta sushi, det är också väldigt roligt att göra sushi! Vi visar steg för steg hur du själv kan göra de mest populära sushi-sorterna, antingen ensam eller i mysigt sällskap med vänner eller familj. En gemensam sushi-kväll gör familjefesten, födelsedagen eller nyårsafton till en alldeles speciell upplevelse.

Det perfekta sushiriset

Låt oss börja med den viktigaste ingrediensen, sushi-riset. Om riset inte har rätt konsistens, faller allt bokstavligen isär. Dessutom är den rätta smaksättningen viktig för basingrediensen.

För tillagningen behöver du bara sushi-ris, lite Kikkoman Seasoning for Sushi, dvs. kryddad risvinäger för den typiska smaken, och en gryta. Här kan du se hur proffsen gör:

Kikkomans tips: Om du inte använder sushiriset genast bör det täckas över med en våt handduk så att det inte torkar ut.

Lagd på hög i stället för rullad: nigiri sushi

I motsats till de välkända sushi-rullarna formas riset för en nigiri till små munsbitar som sedan förses med pålägg, exempelvis en tunn skiva rå fisk eller japansk omelett (tamagoyaki). Gör så här:

Kikkomans tips: Dippa bara fisken försiktigt i sojasåsen när du äter och inte riset för annars faller nigirin snabbt isär.

Maki sushi: så lyckas klassikern

För tillberedningen av maki behöver du olika ingredienser såsom lax, tonfisk och gurka. Tillsammans med sushiriset formas dessa senare till de typiska rullarna. Se själv:

Kikkomans tips: Lägg en tunn sträng wasabi på sushiriset innan nästa ingrediens läggs på. Det ger makin mer smak och lite styrka.

California rolls – lätt och enkelt

Typiskt för California rolls eller inside-out-rolls är att sushiriset sitter på utsidan och noribladet inuti. I sjögräsarket kan det finnas inrullad fisk och grönsaker efter eget tycke. Det låter svårare än det är, se här:

Kikkomans tips: Fukta händerna med vatten så fastnar inte riset på händerna när du rullar.


Kikkomans tips för nyårsafton:
Vore det inte en alldeles speciell överraskning för dina gäster med japansk plockmat på nyårsafton? Naturligtvis kan de läckra godbitarna även tillberedas tillsammans med dina vänner. Det är trevligt och var och en kan rulla in sina favoritingredienser. Våra videofilmer garanterar att nyårs-sushin lyckas.