
Fondue på annat sätt – med Kikkomans såser!
Den klassiska fonduen med olja eller ost är typisk för Europa. Men en ny variant – på japanskt shabu-shabu-vis – blir allt mer populär även här. Då ingredienserna kokas i buljong har den här typen av fondue mycket mindre fett men smakar ändå storartat.
Kikkoman visar tre fantastiska recept och vilka såser som passar till fondue.
Oxfondue

Till 6 portioner
Ingredienser
Oxfondue
- 1 l oxfond
- 600 g oxfilé
- 200 g unga ärtskidor eller sockerärtor
- 1 sötpotatis
- 1 glas/burk minimajs, inlagd i vinäger
Cumberlandsås
- 100 g lingonsylt eller vinbärsgelé
- 1 tsk dijonsenap
- zest och juice från 1 apelsin
- 2 msk Kikkoman Ponzu apelsin sojasås
- svartpeppar
Jordnötssås
- 125 g jordnötssmör
- 4 msk Kikkoman Teriyakisås med rostad sesam
- Saft av 1 limefrukt
- 50 g jordnötter
- 2 msk kokosolja
- 100 ml kokosmjölk
- 1 salladslök
- 3 cm färsk ingefära
- ½ vitlöksklyfta
Oxfond (hemlagad)
- 2 gula lökar, oskalade
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kg soppkött
- 1 kg oxköttben
- 2 morötter
- 1 gul morot
- 100 g rotselleri
- 6 l vatten
- 1 lagerblad
- ¼ knippe persilja
- 10 svartpepparkorn
- 60 ml Kikkoman ekologisk sojasås
Tillagning
Oxfond (hemlagad)
Skölj kött och ben noga. Lägg i en stor soppgryta, slå på kallt vatten. Låt koka upp. Skumma av när vattnet kokar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på medelhög värme i minst 3 timmar. Sila av, salta efter tycke.
I stället för hemlagad fond kan du ta färdig fond eller en buljongtärning.
Jordnötssås
Skala och grovhacka jordnötterna. Rosta i en panna utan olja. Ställ undan. Finhacka salladslöken, ingefäran och vitlöken. Fräs glasigt i olja. Häll över kokosmjölken och låt koka ihop ett par minuter. Tillsätt till slut jordnötterna och jordnötssmöret. Tillsätt limesaft och Kikkoman Teriyakisås med rostad sesam.
Cumberlandsås
Blanda lingonsylten/vinbärsgelén med senapen, Ponzu apelsin sojasås, apelsinjuicen och zesten. Smaka av.
Oxfondue
Skär oxfilén i 2x2 cm stora tärningar. Förväll ärtskidorna i kokande vatten en kort stund. Spola sedan hastigt av dem i kallt vatten. Skala och tärna sötpotatisen i 2x2 cm stora tärningar. Låt koka med bibehållet tuggmotstånd i ett par minuter. Värm upp oxfonden i fonduegrytan på spisen. Ställ fonduegrytan på värmestället. Trä upp kött och grönsaker på spett och koka i buljongen. Servera med såserna.
Vegetariskt
Vill du ha en vegetarisk fondue, ta grönsaksfond och utelämna köttet.
En portion oxfondue innehåller:
- 531 kcal
- 31 g kolhydrater
- 38 g protein
- 27 g fett
Kycklingfondue

Ingredienser
Kycklingfondue
- 1 l hönsbuljong
- 4 kycklingbröst
- 200 g räkor
- 100 g ravioli eller tortellini
- 200 g körsbärstomater
- 1 broccoli
Citronmajonnäs
- 4 äggulor
- 200 ml vegetabilisk olja
- 1 msk citronsaft
- 1 nypa svartpeppar
- 3 msk Kikkoman Ponzu citron sojasås
Chilisås
- 2 st röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- 4 cm färsk ingefära
- 125 ml Kikkoman Smaksättning för sushiris
- 150 g socker
- 200 ml vatten
- 3 msk Kikkoman Ponzu chili sojasås
Höns-/kycklingfond (hemlagad)
- 2 gula lökar, oskalade
- ½ purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 hönor/kycklingar
- 2 morötter
- 6 l vatten
- 1 lagerblad
- ¼ knippe persilja
- 5 kvistar timjan
- 10 svartpepparkorn
- 100 ml Kikkoman less salt sojasås – 43 % lägre salthalt
Tillagning
Höns-/kycklingfond (hemlagad)
Skölj hönan/kycklingen väl. Skär fågeln i delar, lägg undan bröstfiléerna. Lägg i en stor soppgryta, slå på kallt vatten. Låt koka upp. Skumma av när vattnet kokar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på medelhög värme i minst 3 timmar. Sila av, salta efter tycke.
I stället för hemlagad fond kan du ta färdig fond eller en buljongtärning.
Citronmajonnäs
Vispa äggulorna fluffiga med mixern. Tillsätt oljan till en början droppvis under vispning tills majonnäsen är tjockt krämig. Tillsätt till sist svartpepparn, ponzusåsen och citronsaften.
Chilisås
Rensa och skär paprikan i grova bitar. Hacka ingefäran och vitlöken. Puréa paprikan, ingefäran och vitlöken med stavmixern. Koka upp alla ingredienserna, sätt ned värmen till 2/3 och låt småkoka i minst 15 minuter. Såsen ska ha en marmeladliknande konsistens.
Kycklingfondue
Skär kycklingbrösten i 2x2 cm stora tärningar. Koka broccolin i kokande vatten i flera minuter. Spola sedan hastigt av den i kallt vatten. Värm upp hönsfonden i fonduegrytan på spisen. Ställ fonduegrytan på värmestället. Trä upp kött och grönsaker på spett och koka i buljongen. Servera med såserna.
Vegetariskt
Vill du ha en vegetarisk fondue, ta grönsaksfond och utelämna köttet. Ta vegetariska ravioli (exempelvis med ricotta eller svamp).
En portion kycklingfondue innehåller:
- 591 kcal
- 32 g kolhydrater
- 33 g protein
- 34 g fett
Kalvfondue

Ingredienser
Kalvfondue
- 1 l kalvfond
- 600 g kalvfilé
- 250 g svamp (champinjoner eller shiitake)
- 3 morötter
- 200 g brysselkål
100 ml Kikkoman sesamsås
Gribichesås
- 4 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk Kikkoman Smaksättning för sushiris
- 60 ml olivolja
- 4 ättiksgurkor
- 2 msk salt kapris
- 3 msk Kikkoman Ponzu citron sojasås
- ½ knippe persilja
- ½ knippe gräslök
Kalvfond (hemlagad)
- 3 salladslökar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kg kalvkött till soppa
- 1 kg kalvköttben
- 2 morötter
- 6 l vatten
- 1 lagerblad
- ¼ knippe persilja
- 5 kvistar timjan
- 5 kryddpepparkorn
- 10 vitpepparkorn
- 60 ml Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
Tillagning
Kalvfond (hemlagad)
Skölj kött och ben noga. Lägg i en stor soppgryta, slå på kallt vatten. Låt koka upp. Skumma av när vattnet kokar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på medelhög värme i minst 3 timmar. Sila av, salta efter tycke.
I stället för hemlagad fond kan du ta färdig fond eller en buljongtärning.
Gribichesås
Koka äggen. Spola äggen i kallt vatten, skala. Blanda 2 äggulor, senapen, risvinägern, ponzusåsen och olivoljan till en krämig pasta. Finhacka örterna, äggen, gurkorna, kaprisen och resten av ingredienserna och blanda med pastan. Peppra.
Kalvfondue
Skär kalvfilén i 2x2 cm stora tärningar. Koka brysselkålen i kokande vatten i flera minuter. Spola sedan hastigt av dem i kallt vatten. Skiva morötterna i 5 mm tjocka skivor. Låt koka i vatten med bibehållet tuggmotstånd i ett par minuter. Halvera eller fyrdela svampen, allt efter storlek. Värm upp kalvfonden i fonduegrytan på spisen. Ställ fonduegrytan på värmestället. Trä upp kött och grönsaker på spett och koka i buljongen. Servera med såserna.
Vegetariskt
Vill du ha en vegetarisk fondue, ta grönsaksfond och utelämna köttet.
En portion kalvfondue innehåller:
- 430 kcal
- 16 g kolhydrater
- 35 g protein
- 23 g fett
En oförglömlig fonduekväll med Kikkoman
Om du bjuder dina gäster på fonduefest med ett av de här tre recepten kommer kvällen garanterat att bli oförglömlig. Kikkomans såser är de perfekta följeslagarna till en mysig fondue för de ger alla ingredienser en fyllig och aromatisk smak. Kikkoman rekommenderar följande såser för din nästa fonduekväll.