Europas traditionella julrätter

Europas traditionella julrätter

En av de finaste sedvänjorna till jul är att njuta av maten tillsammans med familj och vänner. Kikkoman har gjort en sammanställning av de traditionella julrätterna i Europas länder: Låt dig inspireras av dem när du komponerar dina julmenyer i år!

Ett tips för en alldeles speciell smak är att ge dina julrätter en fyllig UMAMI-kick med Kikkoman sojasås – den passar till både fisk, kött, kyckling, grönsaker, soppa och dessert. Det räcker med ett par stänk och din meny blir ännu smakfullare.

Österrike

I Österrike finns det stora regionala variationer i traditionell julmat. Ofta äter man karp men även hel gås är vanligt på julbordet. Därtill bjuder julhelgsmenyn i Österrike ofta på regionala soppor såsom potatissoppa eller ”würstelsuppe”– som namnet säger, en korvsoppa med hemlagad korv samt nudlar och grönsaker. Dessutom serveras ofta kalla rätter såsom rostbiff, gåselever, rökt lax och fiskfiléer samt skaldjur med tillbehör såsom sallader och dippsåser. Liksom i Schweiz har kött- eller ostfondue blivit allt mer populärt till jul.

Danmark

Även i Danmark håller man hårt på traditioner till jul. Hos mer än 90 procent av danskarna står helstekt anka fylld med plommon och äpplen eller skinkstek med krispigt tilltugg på julbordet. Som tillbehör serveras antingen vanlig kokt potatis eller små potatisar som karamelliseratssamt rödkål. Därtill har man en kraftig brun sås. Till efterrätt blir det för det mesta ris à la Malta med mandel och körsbärssås.

Frankrike

I Frankrike serveras traditionellt den 24 december en festmåltid som består av foie gras, alltså gåslever, ostron eller andra skaldjur till förrätt, kapun med kastanjer till huvudrätt och ”bûche de Noël” till dessert. Kapun är en gödtupp vars kött anses vara mycket milt. ”Bûche de Noël”, julstubben, är en slags rulltårta av sockerkaksdeg som ser ut som ett vedträ och är fylld allt efter tycke exempelvis med choklad eller frukt. Exakt hur, ser du på bilden till vänster.

Tyskland

På kvällen den 24 december äter man i Tyskland traditionellt helstekt anka eller gås, i en del regioner även karp, forell eller helt enkelt potatissallad med varm korv. Även raclette i alla variationer är mycket populärt bland tyskarna.

Storbritannien

I England är kalkon den mest omtyckta julrätten. Mer en tre fjärdedelar av britterna äter kalkon till jul sedan deras kung Edward VII gjorde det modernt på 1800-talet. Till de typiska tillbehören räknas stekt potatis och palsternacka (en vit rotfrukt), morötter, brysselkål och mycket sås. Den ugnsstekta fågeln får i regel en fyllning och serveras med lingon- eller brödsås. ”Pigs in blankets” – småkorvar inrullade i knaprigt bacon – ser man ofta som tillbehör. Köttrester äter man kallt dagen därpå som sandwich eller med gurka eller uppvärmda i en curry.

Italien

I medelhavsområdet, i Italien, dominerar eleganta fiskrätter på kvällen den 24 december. Dagen därpå äter man norrut kraftiga, köttfyllda ravioli, söderut däremot ofta lamm. Egentligen ovanligt, men ofta i trakten runt Neapel, serveras ål på juldagen.

Polen

I Polen dukar man alltid till en person för mycket vid bordet ifall någon gäst oväntandes skulle titta in. Typiska rätter är mjölpanerad stekt karp, sill i olja med lök eller den traditionella surkålsgrytan bigos, som piffas upp med torkad svamp, smör och grädde. På julaftonskvällen äter många familjer även rödbetssoppa, som kallas barszcz i Polen, med små degknyten fyllda med svamp eller kroppkakor med surkåls- eller svampfyllning (pierogi) samt vallmokaka till dessert.

Ryssland

Till de traditionella jul- och nyårsrätterna i Ryssland räknas oliviersallad. Den innehåller kokt potatis, dillgurka, ärtor, ägg, morötter och strimlat kokt oxkött, alternativt kyckling eller köttfärs, och smakas av överdådigt med majonnäs. Även sill ”i pälsrock” är populärt, en sallad lagd i flera skikt med tärnad inlagd sill och rivna kokta grönsaker såsom potatis, morötter eller rödbetor. Rödbetorna ger salladen sin karakteristiska violetta färg. I många regioner äter familjerna till jul även ”kholodets”, en aladåb gjord på griskött i köttsaftsgelé.

Spanien

Spanien har många olika traditioner men fylld kalkon är mest utbrett. Förr kördes kalkonerna levande till marknaden i staden. Folk köpte kalkonen och levde tillsammans med den tills den tillagades på juldagen som kvällsmat för hela familjen. Som söt efterrätt får ”turrón” inte fattas på det spanska traditionella helgdagsbordet, ett spanskt julgodis som smakar som nougat och är gjort på ägg, mandel, honung och socker.

Schweiz

Schweiz har ingen typisk julmat. Varje familj brukar skapa sina egna traditioner. Men ofta finns det mycket kött på menyn, vilket slags kött varierar från trakt till trakt, men gärna något finare. Dessutom är ”fondue chinoise”, kinesisk köttfondue, en av de mest omtyckta julrätterna.