Ersätt salt med sojasås

Ersätt salt med sojasås – med fyllig smak!

Reducera saltintaget med sojasås

Lägre saltintag, det rekommenderar Världshälsoorganisationen WHO. Man bör inte överskrida riktvärdet på fem gram om dagen vilket motsvarar en struken tesked. För mycket salt ökar risken för högt blodtryck och bidrar till uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Vill du också dra ner på saltintaget men ändå njuta av en fyllig smak? Det är mycket enkelt med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås. Kikkoman har undersökt de hälsorelevanta egenskaperna hos naturligt bryggd sojasås i flera decennier. De sista resultaten visar att salthalten kan reduceras med i genomsnitt 30 procent om saltet byts ut mot sojasås vid matlagningen. Detta bekräftar en undersökning som utförts av Wageningen UR Food & Biobased Research.*

Reducera salt utan att kompromissa på smaken

I undersökningen testade man att byta ut salt mot sojasås i salladsdressingar, tomatsoppa och stekt kött. Steg för steg bytte man ut andelen salt mot sojasås för att få fram vilken effekt bytet hade på smakupplevelsen. Undersökningen visar att mängden salt i olika maträtter och recept kan reduceras om man använder naturligt bryggd sojasås. Smaken kunde till och med förbättras med sojasåsen! Forskarna fann dessutom skillnader mellan de testade maträtterna: I salladsdressingar exempelvis kunde salthalten reduceras med sojasås med upp till 47 procent, medan saltet kunde reduceras i tomatsoppa maximalt med 28 procent och i stekt kött med 26 procent.

Hemligheten bakom sojasås: Umami

Den som använder sojasås i stället för salt måste inte göra avkall på smaken. Tvärtom. Kikkoman Naturligt bryggd sojasås ger nämligen maten en djupare fyllighet. Men vad beror det nu på att saltintaget kan sänkas med sojasås? Det är umami-kvalitén i Kikkoman Naturligt bryggd sojasås som ökar fylligheten. För sojasås innehåller mycket naturligt umami och umami stöder din upplevelse av salt smak i maten. Expertisen slutsats: Det är smaken på en maträtt som är avgörande, inte salthalten. Och med Kikkoman sojasås får recepten mer smak – och har mindre salt.

Kikkoman Naturligt bryggd less salt sojasås – 43 % lägre salthalt

För alla som måste vara måna om en saltfattig kost erbjuder Kikkoman en naturligt bryggd sojasås med 43 % lägre salthalt. Smaken kan mycket väl mäta sig med vårt original. Då den är lika naturligt bryggd är den lika delikat och aromrik som originalet.

 

*Resultaten av undersökningen offentliggjordes med titeln ”Optimally-accepted salt reduction across cultures” (R. Shimojo et al.) i tidskriften ”Agro Food Industry Hi Tech”, utgåva 25 (3), mai/juni 2014. Här kan du läsa om undersökningen.

Visste du?

Kikkoman Naturligt bryggd less salt sojasås – 43 % lägre salthalt är det perfekta valet för konsumenter som vill leva hälsosamt och eller för människor som måste vara måna om en saltfattig kost. Den innehåller 43 % mindre salt än vår vanliga Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, men den fylliga Umamismaken kan mycket väl mäta sig med vårt original – för att du ska kunna njuta av den fylliga smaken på Kikkoman sojasås.