BBQ – mer än bara grillning

För många är njutning liktydigt med barbecue (förkortat bbq). Kulten från Amerika är ett välkommet alternativ till vardagsmaten, framför allt på sommaren. Vad många inte vet: Barbecue är inte klassisk grillning utan en speciell tillagningsmetod som sätter en alldeles utsökt smakprägel på det grillade. Vi har tittat lite närmare på denna kulinariska specialitet.

Teriyakisåser

Om det nu rör sig om barbecue eller grillning – smaken på båda kan förhöjas med Kikkoman teriyakisåser. Teriyaki är ett speciellt tillagningssätt där ingredienserna marineras innan de grillas eller glaseras strax innan de serveras. Teriyakisåserna från Kikkoman ger denna typiska söt-salta arom.

Ett event med lång förhistoria

Var ordet ”barbecue” kommer ifrån kan man inte säga med säkerhet. Troligtvis kan det avledas från det spanska ordet ”barbacoa” som å sin sida härstammar från det sydamerikanska Tainoindianernas språk. Redan på den tiden när spanjorerna erövrade Amerika var nämligen det nämligen en utbredd metod i hela Västindien och längs fastlandskusten ända till Brasilien att tillaga kött genom att långsamt värma det i rök.
Som ett slags förtidens ”get together” utvecklades bbq från slaktfester. Då dessa fester ägde rum ute i det fria och framför allt med många människor blev barbecue medelpunkt inte bara för familjefester utan även för möten grannar emellan och för kyrkliga fester.

Redan innan hamburgaren kunde etablera sig på snabbmatsmarknaden besökte resanden så kallade barbecuerestauranger. Förutom varm korv lyckades barbecuen bli den första framgångsrika take-away-maten för bilister. Även om Förenta Staterna skryter med att vara ”fader” till barbecuen: De har inte uppfunnit den.

Skillnaden mellan bbq och grillning

Idag används barbecue ofta synonymt med grillning. Men det är olika metoder att tillaga kött på. Medan köttet steks direkt över glöden vid grillning, tillagas det vid barbecue i aromatisk rök. Men barbecue är inget för otåliga. Då det tar längre tid att få en korv brun än vid vanligt grillning, bör man ha god tid på sig. Men du blir absolut belönad för den något längre tillagningstiden: Skillnaden kan du smaka!

För njutningsmänniskor som gillar att experimentera finns det även smokern. I rökugnens ena kammare eldas med trä. Den heta röken stiger upp i den andra så kallade matkammaren. Här ligger köttet och varmröks långsamt. Röken leds sedan ut genom en skorsten. Stora rökugnar har inte bara ett litet rökrör utan ett stort lodrätt torn. I röktornet kan du hålla köttet varmt eller röka fisk.

Vilken grillmästare känner inte en glödande entusiasm vid bara tanken?