Asiatisk nudlar

Spagetti, farfalle, ravioli eller tagliatelle: Redan på den europeiska kontinenten är utbudet på nudelsorter fantastiskt. Riktar man uppmärksamheten på Asien visar det sig att det finns ännu fler nudelvarianter att upptäcka i världen. Här hos oss äter vi mest pasta gjord på ägg och vetemjöl, men nudlarna i de asiatiska länderna görs inte bara på mjöl utan ofta på ris och stärkelse. Form- och smakvariationerna är där lika enorma som i Europa – även det traditionella japanska köket och andra asiatiska kök har en passande nudelsort för varje maträtt. Här presenterar Kikkoman de viktigaste:

Japanska ramennudlar

Som snabbt mellanmål, som street food eller festligt på restaurang – traditionellt räknas maträtter med ramennudlar till de mest vanliga i Japan. Ramen görs på vetemjöl, salt, vatten och en aning salt mineralvatten, kansui. Ramennudlar är olika till längd och form, ibland tunna, ibland tjocka, en del raka och andra ihopvikta.

Ramen serveras med kött- eller grönsaksbuljong som i regel smaksätts med sojasås eller misopasta. Som topping används ofta tunna skivor griskött (chāshū), torkat sjögräs (nori) eller lite bambuskott (menma) och salladslök. Hur nudelrätten tillagas varierar mycket regionalt.

Japanska udonnudlar

Även udonnudlarna härstammar från Japan, Kikkomans hemland. Liksom de europeiska nudlarna görs de på vetemjöl, salt och vatten. De är de tjockaste nudlarna i det japanska köket och serveras ofta i het buljong. Buljongen består av fiskspad (dashi), sojasås och matlagningsvinet mirin, eventuellt smaksatt med lite chilipeppar (shichimi). Det hela garneras med finhackad salladslök, räkor och grönsaker i tempuradeg (kakiage) eller friterad tofu (aburaage) och kamaboko, en halvmåneformad fiskpastej. Udonnudlar, buljong och garnering varierar från region till region.

Det går bra att steka udonnudlar och de passar bra som yaki-udon till olika grönsaker och kött eller fisk. På sommaren äts de gärna kalla. Kompletterande ingredienser i soppor, nudelrätter och sallader anpassas alltid till årstiden.

Japanska sobanudlar

De brungråa sobanudlarna är traditionellt en viktig beståndsdel speciellt i det japanska köket som även allas washoku. Då de är gjorda på bovetemjöl och vatten har de omisskännligt en lätt nötaktig arom. Genom tillsats av grönt tepulver är de ibland grönaktiga.

Sobanudlar serveras traditionellt antingen kalla med olika dippsåser eller som nudelsoppa. Buljongerna består för det mesta av fiskspad (dashi) och sojasås. Liksom vad gäller udonnudlarna rättar sig garneringen av sobanudelrätterna efter årstiden. Som topping används i regel detsamma som för udonnudlarna.

Rätt originellt: Sobanudlar äter man i de flesta regionerna i Japan traditionellt till årsskiftet (toshikoshi) – de ska ge lycka! Runt Tokio delar man därför ofta med sig av sobanudlarna till nya grannar.

Japanska somennudlar

Somennudlar är mycket tunna. Vita och långa till formen görs de på vetemjöl, salt och vatten. Jämfört med udonnudlar är de tunnare. Kalla och dippade i en buljong av fiskspad (dashi) och sojasås och garnerade med färsk ingefära är dessa trådnudlar en populär maträtt framför allt när det är hett under sommaren.

Japanska shiratakinudlar

De nästa transparenta trådnudlarna har lågt kolhydrats- och fettinnehåll. Därför är de mycket omtyckta av dem som gärna vill bli av med ett par kilo. Shiratakinudlar är gjorda på konjakroten. Eftersom de i sig smakar väldigt lite passar de bra för att ta upp aromen i såser och används i nästan alla asiatiska maträtter. Prova våra shirataki-linguini eller vår shirataki-sallad.

Asiatiska risnudlar

De typiskt asiatiska risnudlarna består av rismjöl och vatten. Vid tillagningen kokas de inte extra utan blir bara överhällda med kokande vatten, där de sedan får svälla upp en viss tid allt efter tjocklek och bredd. Risnudlar serveras som tillbehör till wokrätter, i sallader och även i soppor. De är en av de ingredienser som används mest i det ostasiatiska köket och passar i regel perfekt som glutenfri kost. Äter du också glutenfritt? Har du redan provat vår glutenfria Tamari sojasås?

Asiatiska glasnudlar

Asiatiska glasnudlar är nästan transparenta, ett faktum som gett dem sitt namn. De görs på stärkelse, för det mesta från mungobönor, potatis, sötpotatis, tapioka eller hampa, samt vatten. De finns att få torkade. För att förtäras läggs de i blöt i vatten och används sedan i soppor, wokrätter eller vårrullar.

Kikkomans tips: Garnera din nästa wokrätt med friterade glasnudlar. Hur du gör dem så riktigt läckert knapriga visar vår videofilm.

Kinesiska äggnudlar

Dessa nudlar kallas även mienudlar och innehåller förutom vetemjöl, vatten och salt mycket ägg. Därför påminner de lite om våra klassiska spagetti både till utseendet, smaken och tillagningen. Den höga ägghalten ger dem dock en intensiv smak och de passar särskilt bra till rätter med kraftiga såser, då de med sin lite skrovliga yta lätt kan ta upp såsen. De passar utmärkt till exempel till vårt recept teriyakinudlar med biffstrimlor.

Visste du?

Även kokvätskan från sobanudlarna används i Japan. Den lär vara särskilt hälsosam och serveras ofta som uppfriskande dryck efter måltiden. Soba innehåller nämligen åtta essentiella aminosyror.