Aloha ! Hawaiis fusionskök

Aloha ! Hawaiis fusionskök

På Hawaii lever en brokig blandning av olika folk och kulturer. Därför är maträtterna så mångsidiga på ön i Stilla Havet. Det hawaiianska köket utmärks av inflytanden från invandrare från nästan alla delar av världen och kombinerar recept från olika kulturer med varandra. Men det typiska för alla hawaiianska maträtter är färska, regionala ingredienser.

Hawaiianska poké bowls med japanskt inflytande

Den mest kända fusionrätten med rötter på Hawaii är poké bowl som traditionellt tillagades av öns fiskare. Redan på skeppet skar de upp de nyfångade, råa fiskarna i munsstora bitar, i ”poke”. Bitarna kryddades och garnerades med nötter. Invandrare från olika länder upptäckte den enkla maträtten och anpassade den till sina egna kök. Så kommer det sig att poké bowl idag är en symbol för det hawaiianska köket.

Yrkes- och hobbykockar världen runt lägger upp rå fisk – eller räkor – i bowls. Samtidigt märks ett tydligt inflytande från de asiatiska kulturerna. Som bas används ofta exempelvis sushiris för att ge maträtten i skålen ett mättande tillbehör. Idag är man också mer kreativ vad gäller garneringen. Förutom nötter används även tofu och mycket färska grönsaker i poké bowls. På Hawaii har man till och med söta frukter med i skålen, för tropiska frukter som ananas, bananer, guava, mango eller papaya odlas där på alla öarna. En japansk touch får det dessutom av ingredienser som är typiska för Japan såsom sojaböngroddar och edamamebönor som passar perfekt till den färska, råa fisken. Allt mer kröner de idag moderna poké bowls som dekoration.

Såser med hög kvalitet sätter pricken över i på smaken på den hawaiianska maträtten. Här används både Kikkoman Naturligt bryggd sojasås och de saltreducerade och glutenfria varianterna liksom den nya Kikkoman Sås för Poke Bowls, som skapats enkom för poké bowls.

Poi, lomi lomi och kalua pig

Utöver de mångsidiga poké bowls finns det fler rätter som man gärna förknippar med Hawaii, men som ändå inte lyckats med att ta steget över havet. Där är till exempel ”poi”, ett mos gjort på rötter av växten taro. Detta var förr basföda för ursprungsbefolkningen på Hawaii och står fortfarande på öbornas matbord.
Till den berömda matfesten ”lu’au” serveras poi traditionellt som tillbehör till ”kalua pig”, en hel gris som bakas en halv dag på lavastenar i en underjordisk ugn och sedan är fanatiskt mört. Inte bara till lu’au serveras i regel dessutom ”lomi lomi”, en sallad på lax, tomater och lök från ön Maui.