Allt med ägg

Påsk- och vårmiddag med kikkoman

Från frukosten till kvällsmaten: Japanerna använder sojasås i nästan alla sina maträtter, året runt. Från tidigt på morgonen till sent på kvällen är bordsflaskan med den mångsidiga smaksättaren en självklarhet på matbordet. Om den nu används till kött, kyckling, fisk eller grönsaker, mustiga huvudrätter eller söta efterrätter – denna kulinariska multitalang ger alla sorters maträtter en femte smakdimension som kallas Umami.

Visste du att soja passar alldeles utmärkt även till äggrätter? I det japanska köket finns det många maträtter gjorda på ägg eller som innehåller ägg. Dessa rätter får en alldeles speciell smaksättning när man tillsätter sojasås.

Låt naturligt bryggd sojasås från och med nu bli självklar på ditt matbord och upplev själv dag för dag denna unika, omisskännligt fylliga smak som inte bara japanerna uppskattar. En annan fördel är att din kost blir hälsosam om du byter ut dina oljiga och kaloririka såser mot Kikkoman sojasås. Prova själv!

Smått och gott med ägg

Har du någonsin försökt att salta ditt frukostägg med sojasås i stället för med salt? Att sojasås passar perfekt till äggrätter visar Kikkoman med följande påsk- och vårrecept med ägg som huvudaktör:

Saftigt påskbröd

Påskbröd har en lång tradition i nästan hela Europa även om det ofta ser mycket olika ut från land till land och i olika regioner. En del bakar runda bröd som de fyller med aprikoser, russin eller tranbär för att förhöja smaken. Andra flätar en vetefläta eller formar en vetekrans och strör över mandelspån.

Gemensamt har påskbröden att de i regel är söta och ofta bakas på luftig jäsdeg.

Jäsdeg med Kikkoman sojasås

Ingredienser:

20 g färsk jäst, 80 g strösocker, 600 g mjöl, 250 ml ljummen mjölk, 2 äggulor, 100 g mjukt smör eller margarin, 6 msk sojasås

Tillagning:

Smula jästen och strö över 20 g socker. Rör ihop till en slät blandning och låt stå i ca 2 minuter. Häll mjölet i en bunke och gör en fördjupning i mitten. Häll resten av sockret, jäst-socker-blandningen och äggulorna i fördjupningen. Tillsätt smöret och sojasåsen och rör ihop allt till en slät deg med degkrokarna på elvispen. Täck över och låt jäsa upp på en varm plats i 30 till 40 minuter. Knåda igenom degen en gång till och fortsätt sedan enligt ditt recept.

Fler recept för våren

Letar du efter fler festliga maträtter för påskdagarna? Eller lätta recept som är idealiska för vårköket? Och som övertygar med sin Umami? Ta då en närmare titt på vår receptsamling!