Dela på Google+:

Sydländsk-inspirerad poké bowl

Ingredienser för 4 personer

per portion: 2071 kJ / 495 kcal

Tillagning

Tillagningstid: 45min

Skölj och koka riset i rikligt med saltvatten på medelhög värme enligt anvisningarna på förpackningen. Venereris av märket Gallo behöver 18 minuter. Följ helst anvisningarna på förpackningen. Stäng av värmen, häll av kokvattnet och lägg tillbaka riset i grytan, täck över. Luckra upp riset efter 5–10 minuter med en gaffel och håll varmt.

Låt under tiden 1 l vatten med 25 g salt koka upp i en medelstor gryta. Dra undan grytan från spisen, lägg i räkorna. Täck över och låt dra i 5 minuter med locket på. Häll av vattnet och låt svalna en aning. Blanda sedan med Kikkoman Poke Sauce.

Skär av de hårda ändarna på sparrisen. Skär sparrisen in munsstora bitar, låt spetsarna bli längre, ca 3–4 cm. Lägg i en ångkokare. Ångkoka på hög värme med locket på i 2-3 minuter. Spola hastigt i 1 minut i kallt kranvatten och salta en aning. Om du inte har någon ångkokare, använd en metallsil som insats i en gryta med tätt sittande lock. Fyll på vatten i grytan regelbundet.

Skala och klyfta löken fint (ca 0,5 cm). Låt den kryddade risvinägern koka upp i en liten gryta och häll den över lökklyftorna. Låt svalna.

Skala och tärna mangon i lagom små tärningar. Finhacka chilin mycket fint och blanda med mangon.

Finskiva rädisorna, om du vill med en hyvel. Grovhacka myntabladen.

Fördela riset på 4 skålar. Fördela samma mängd av de andra förberedda ingredienserna medurs på riset i skålarna: de hackade myntabladen, rädisorna, de marinerade räkorna med såsen, sparrisspetsarna, den marinerade löken och sparrisbitarna. Arrangera mango-chili-blandningen i mitten. Droppa över mer Kikkoman sås för Poke Bowls efter tycke och servera genast.