Dela på Google+:

Sötsur tomatsås

Ingredienser för 4 personer

per portion: 170 kJ / 41 kcal

Tillagning

Tillagningstid: 1hr 30min

Skölj och ansa grönsakerna, ta bort stjälkar och kärnor. Fyrdela och koka tomaterna i 30 minuter under omrörning tills vätskan avdunstat. Sila genom en sil.

Skala och fintärna den gula tomaten. Finhacka vitlöken och löken och lägg dem tillsammans med den gula tomaten i tomatsåsen. Koka på svag värme och rör om då och då. Tillsätt alla kryddorna och låt koka i 2–3 minuter. Du kan puréa såsen i mixer eller låta grönsaksbitarna vara som de är.

Fyll såsen i rena, torra konserveringsglas, förslut med lock och ställ in i den förvärmda ugnen. Sterilisera i ca 30 minuter i 120 °C. Låt svalna över natten. Vänd inte glasen upp och ned.

Tillsammans med andra grönsakssorter och kött utgör såsen en perfekt bas för ris- och pastasåser samt för såser för andra spannmål.