Dela på Google+:

Smörrebröd med bacon och avokado

Ingredienser för 4 personer

per portion: 1486 kJ / 355 kcal

  • 2 msk vegetabilisk olja eller solrosolja
  • 450 g gul lök, skalad och skivad i tunna ringar
  • 2 skalade och hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin 
  • 75 ml rödvinsvinäger
  • 4 msk farinsocker
  • 6 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Smörrebröd:

  • 1 st röd paprika
  • 4 skivor bacon
  • 4 skivor fullkornsrågbröd
  • 4 tsk pepparrotsvisp
  • 4 blad från ettsalladshuvud
  • 12–16 skivor gurka
  • 1 skalad och skivad avokado

Tillagning

Tillagningstid: 1hr 45min

Börja med relishen och hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt löken och vitlöken och koka dem i 20 minuter tills de är mjuka. Vänd ned spiskumminen.

Tillsätt rödvinsvinägern, farinsockret och sojasåsen under omrörning.  Koka färdigt i ca 30 minuter utan lock, rör om då och då tills löken karamelliserats och vätskan fått en sirapsliknande konsistens.

För smörrebrödet: Lägg folie på en grillpanna och grilla paprikan tills skalet blir bubbligt och mörkbrunt på vissa ställen. Packa in paprikan i folie tills den svalnat en aning, skala och strimla den sedan.

Knaperstek bacon. Bred pepparrotsvisp på brödet och lägg på sallatsbladen och gurkskivorna.

Fördela den skivade avokadon, paprikastrimlorna och baconen på smörrebröden, klicka på lökrelishen och servera.

Variationer: För köttälskare kan baconen ersättas med strimlor av biff, kyckling eller anka som marinerats i Kikkoman Teriyakisås. För vegetarianer kan den ersättas med ett par skivor blåmögelost, grillade kronärtskockor eller friterade tofuskivor som marinerats i Teriyakisås.