Dela på Google+:

Skaldjur med citrussojasås

Ingredienser för 4 personer

per portion: 725 kJ / 173 kcal

  • 20 g wakame-sjögräs
  • 4 räkor
  • 120 g bläckfiskfiléer
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 4 blomsterkrasse / indiankrasse
  • en nypa salt

Citrussojasås:

  • 100 ml kombubuljong (7–8 g kombutång, 100 ml vatten)
  • 1 msk strösocker
  • 20 ml citronsaft
  • 20 ml limesaft
  • 20 ml apelsinjuice
  • 40 ml äppelvinäger
  • 7 msk Kikkoman Naturligt bryggd sojasås
  • 100 ml mirin (japanskt matlagningsvin)
  • 15 g katsuo bushi (torkad bonitofisk) från asiatisk mataffär
  • 8 g gelatinblad

Tillagning

Tillagningstid: 45min

För kombubuljongen: Lägg kombutången i en skål med 100 ml vatten och låt dra i 3 till 4 timmar.

Blötlägg wakametången i vatten. Koka räkorna i saltvatten och spola dem hastigt i kallt vatten. Rensa bläckfiskfiléerna och skär dem i 2 x 3 cm stora och 4 till 5 mm tjocka kvadrater. Blanchera bläckfiskbitarna i kokande saltvatten och spola även dem hastigt i kallt vatten. Halstra pilgrimsmusslorna med gasbrännare till medium och spola dem hastigt i kallt vatten. Låt allt rinna av väl.

För citrussojasåsen: Koka upp kombubuljongen tillsammans med sockret och alla de andra vätskorna i en kastrull. Tillsätt katsuo-bushin och låt vila i cirka 30 minuter. Sila sedan av. Värm upp citrussojasåsen igen, tillsätt det blötlagda gelatinet och låt det smälta. Häll gelatinblandningen i en kastrull (eller någon låg behållare)och låt stelna i kylen.

Lägg upp wakametången på tallrik och arrangera räkorna, bläckfiskbitarna och pilgrimsmusslorna ovanpå. Skeda citrussojasåsgelén över skaldjuren. Dekorera med blomsterkrasse / indiankrasse.