Dela på Google+:

Makrobiotisk poké bowl

Ingredienser för 4 personer

per portion: 2707 kJ / 646 kcal

Tillagning

Tillagningstid: 40min

Skär tofun i små munsbitar och blanda med Kikkoman sås för Poke Bowls. Låt marinera medan du förbereder resten.

Skölj och koka quinoan i rikligt med saltvatten på medelhög värme enligt anvisningarna på förpackningen, normalt 10–20 minuter. Stäng av värmen, häll av kokvattnet från quinoan och lägg tillbaka i grytan, täck över. Luckra upp quinoan efter 5–10 minuten med en gaffel och håll varmt.

Skölj under tiden kålrotsblasten och lägg i en ångkokare. Ångkoka på hög värme med locket på i 4–5 minuter. Spola hastigt i 1 minut i kallt kranvatten, salta sedan en aning. Om du inte har någon ångkokare, använd en metallsil som insats i en gryta med tätt sittande lock. Fyll på vatten i grytan regelbundet. Om du inte kan få tag i rovblast, använd broccolibuketter skurna i munsstora bitar. 

Finstrimla moroten. Använd en julienneskärare om du vill. Låt den kryddade risvinägern koka upp i en liten gryta och häll den över morotsstrimlorna. Låt svalna.

Skär de kokta rödbetorna till tunna halvmånar. Salta lite. Du kan även koka färska rödbetor själv i förväg, gör så här: Packa in oskalade rödbetor i aluminiumfolie och ugnsbaka dem i 180 °C tills de är mjuka, dvs. tills det går lätt en sticka in en gaffel. Det tar i regel 90 minuter, allt efter storleken på rödbetorna. Stora kan behöva upp till 2 timmar. Skala och förvara rödbetorna svalt tills de behövs.

Grovhacka dillbladen.

Fördela quinoan på 4 skålar. Fördela samma mängd av de andra förberedda ingredienserna medurs på quinoan i skålarna: dillen, några rödbetshalvmånar, den marinerade tofun med såsen, rovblasten/broccolibitarna och fler rödbetshalvmånar. Arrangera morotsstrimlorna i mitten, strö över den rostade löken. Droppa över mer Kikkoman sås för Poke Bowls efter tycke och servera genast.