Dela på Google+:

Indisk-inspirerad poké bowl med färsk kokoschutney

Ingredienser för 4 personer

per portion: 3736 kJ / 892 kcal

  • 100 g brunt basmatiris
  • 400 ml kokosmjölk
  • 5 g curry, kryddpulver
  • 400 g paneer (indisk färskost)
  • 120 ml Kikkoman sås för Poke Bowls
  • 200 g körsbärstomater
  • 100 g broccoli
  • 40 g rostade kokosflingor
  • 10 g finhackade, färska myntablad
  • 30 ml färskpressad citronsaft
  • 50 g torkade aprikoser
  • 100 g grovhackat, färskt kokoskött
  • 10 g färsk ingefära
  • cayennepulver

Tillagning

Tillagningstid: 50min

Tärna paneeren i lagom stora munsbitar och blanda med Kikkoman sås för Poke Bowls. Låt marinera medan du förbereder resten. Om du inte kan få tag i paneer kan du ta en annan fast färskost som inte är salt (viktigt) eller fast tofu.

Skölj det bruna basmatiriset tills vattnet är klart. Lägg riset tillsammans kokosmjölken, currypulvret och salt i en medelstor gryta. Täck med lock och koka enligt anvisningarna på förpackningen, normalt 15–20 minuter. Stäng av värmen och låt locket sitta kvar. Luckra upp riset efter 5–10 minuter med en gaffel och håll varmt. Om du vill snåla in på kalorierna (ca 50 kcal per portion) kan du koka riset i vatten i stället för kokosmjölk.

Skölj under tiden broccolin, dela i lagom munsstora bitar och lägg i en ångkokare. Ångkoka på hög värme med locket på i 5-6 minuter. Spola hastigt i 1 minut i kallt kranvatten och salta en aning. Om du inte har någon ångkokare, använd en metallsil som insats i en gryta med tätt sittande lock. Fyll på vatten i grytan regelbundet.

Till den färska kokoschutneyn: Skala och finhacka ingefäran. Grovhacka de torkade aprikoserna. Blanda i en liten skål till matberedaren (använd inte mixer) den finhackade ingefäran, aprikoserna, det färska kokosköttet, citronsaften och smaka av med salt och ett kryddmått cayennepulver. Mixa i 30 sekunder till 1 minut tills allt är grovhackat. Om så behövs, skrapa ned massan i skålen från sidorna. Blanda med finhackad mynta och ställ undan. Chutneyn kan förvaras upp till tre dagar i kylskåpet. Den som vill vinna tid kan ersätta den med färdigköpt chutney.

Halvera körsbärstomaterna och rosta kokosflingorna en kort stund i en liten, torr panna (använd inte olja). Var noga med att flingorna inte bränns vid utan bara får guldbruna kanter.

Fördela riset på 4 skålar. Fördela samma mängd av de andra förberedda ingredienserna medurs på riset i skålarna: chutneyn, broccolin och körsbärstomaterna. Arrangera den marinerade paneeren tillsammans med såsen i mitten och garnera med de rostade kokosflingorna. Droppa över mer Kikkoman sås för Poke Bowls efter tycke och servera genast.