Dela på Google+:

Grönsakssoppa på japanskt vis

Ingredienser för 10 personer

per portion: 428 kJ / 102 kcal

  • 300 g kålrot eller rättika
  • 160 g morötter
  • 160 g shiitakesvamp
  • 160 g salladslök
  • 240 g tofu
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk sojaolja  
  • 2 l grönsaksbuljong eller vatten
  • 8 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
  • 2 tsk strösocker
  • 14–16 g potatismjöl
  • 2 msk vatten

Tillagning

Tillagningstid: 45min

Skala kolroten, morötterna och svartrötterna och skär dem i 2 mm tunna skivor. Skär bort stjälkarna från shiitakesvamparna och fyrdela dem. Ansa och strimla salladslöken mycket fint. Tärna tofun. Hetta upp sesamoljan och sojaoljan i en panna. Bryn kolroten, morötterna och shiitakesvamparna i oljan en kort stund. Tillsätt grönsaksbuljongen (eller vattnet) och låt sjuda upp (strax innan det kokar bör man skumma av soppan).

Krydda soppan med sojasås och socker. Blanda potatismjöl och vatten i en skål till en redning och tillsätt till den kokande vätskan. Tillsätt till sist tofun och salladslöken och låt soppan koka upp igen.