Dela på Google+:

Grön örtrisotto med stekt svamp

Ingredienser för 4 personer

per portion: 1878 kJ / 448 kcal

Grön buljong

  • 15 g färsk persilja
  • 15 g färsk basilika
  • 125 g gröna blad från 4 salladslökar
  • 200 g frusen spenat
  • 0,5 l vatten

Ponzubuljong

Grön risotto

  • 300 g risottoris
  • 20 ml extra jungfruolivolja
  • Finhacka 4 salladslökar
  • Ponzubuljong, se ovan
  • Grön buljong, se ovan

Ugnsstekt svamp

Garnering

  • 500 g svamp, större svampar halverade på längden
  • 25 g smör
  • 100 gfinriven parmesan
  • Salt och peppar för avsmakning

Tillagning

Tillagningstid: 1hr

Sätt ugnen på 220 °C. Blanda svamparna med olja och salt och stek dem i ugnen i 10–15 minuter tills de är gyllenbruna. Stäng av ugnen. Droppa Ponzu Citrus Sojasås över svamparna och låt dem stå kvar i den avstängda ugnen tills de andra ingredienserna tillagats.

Finhacka 5 g persiljeblad och 5 g basilikablad och ställ undan. Lägg resten av persiljan, basilikan, bladen från salladslökarna och den frusna spenaten i en mixer eller matberedare. Tillsätt  0,5 liter vatten och mixa på hög hastighet i ca 30 sekunder till en krämig massa. Blanda 0,5 liter vatten med Ponzu Citrus Sojasås och ställ undan.

Hetta upp olja i en liten panna med lock. Tillsätt och fräs upp riset i 2 minuter under omrörning. Tillsätt salladslöken och låt koka i 1 minut under omrörning då och då. Tillsätt vatten-ponzu-blandningen. Täck över med lock, låt koka upp och dra sedan ned värmen till lägsta nivån. Låt småkoka i 10 minuter.

Tillsätt den gröna buljongen, rör om en gång och låt koka i minst 8–10 minuter tills större delen av vätskan absorberats och riset är mjukt men fortfarande har tuggmotstånd (prova!).

Rör ned smöret och parmesanosten tills smöret har smält. Smaka av med salt och peppar. Garnera med de undanställda svamparna, steksåsen och de undanställda örterna. Hyvla extra parmesanost över risotton och servera genast.